donderdag 6 juni 2013

De Latijnse hoogmis

Posted on Monday, December 12, 2005 2:16 AM

De Latijnse hoogmis bestaat nog zeer zeker zij het volgens de richtlijnen van het 2e Œcumenisch Vaticaans Concilie (1970) genaamd de novus ordo missæ. Echter, de zeldzaam uitgevoerde mis volgens de misorde in de eeuwen hiervoor wordt de Tridendijnse mis genoemd (1555) welke slechts met uitdrukkelijke toestemming van de desbetreffende bisschop mag worden gelezen (n.a.v. een Indult van de paus ~1990) en wel op 'n niet-gebruikelijk tijdstip en voor een selectief publiek. Doel is verwarring onder de gelovigen te voorkomen aangezien de moderne mis alom in de landstaal wordt gegeven. Dit terzijde want het speelt hier niet. Maar ook de nieuwe Latijnse mis is relatief zeldzaam en daarom heeft de Vereniging voor Latijnse Liturgie een Groen Boekje uit gegeven met plaats en tijd van deze. Eigenlijk geldt ook hier een publiek met speciale belangstelling en devotie voor de oude kerktaal. Mag ik stellen merendeels oudere mensen? Het voert te ver de verschillen op te sommen tussen de nieuwe en oude orde; daarover bestaat een zee van gespecialiseerde literatuur. De jaren 1997-1998 waren een hoogtepunt in de Latijnse vieringen in De Krijtberg. Ik heb ze schier alle bijgewoond. De Latijnse mis is de redding van de kerk geweest daar er ooit sprake geweest is van afbraak wegens gebrek aan klandizie. De slimme Jezuïeten verschaften de kerk die overigens nooit parochieel is geweest maar een "kloosterkerk" een regionale geloofsaanhang en -uitstraling. Dan ontstaat er geleidelijk een nedergang aangezien de drie diehards in het Latijn ter ziele gaan, te weten de paters Kemme S.J., Merx S.J. en de latinist Sormani S.J.. De rector J.A.N. Stuyt S.J. wordt naar elders geroepen en de botanist Bentvelzen neemt de staf naar blijkt voor twee jaren aan. Onverwacht gaat deze weg; de reden is onbekend maar wie weet speelt een gezondheidsprobleem.

Nu zijn er nog twee paters aan de pastorie te weten Bolsius S.J. en Brenninkmeier S.J. verbonden hoor doch deze schijnen de Latijnse mis zelve niet te lezen. Verder is er nog hulp van buiten af.

Zo'n twee jaren geeft een invaller een Latijnse opvoering. In het begin met een Latijnse dictie die nergens op leek waarbij ik mij afvroeg of niemand dit nu eigenlijk wel in de gaten heeft? Maar hij heeft zich opgewerkt en leest nu redelijk vlot doch altijd nog niet overtuigend. Het is oplezen zonder gevoel. Overigens mag Latijn nooit empathisch worden gezongen of retorisch worden voorgedragen, dit laatste was voorbehouden aan de senatoren. Het blijft een religieuze aangelegenheid van de hoogste orde. Maar zelfs als in het hooggebed fouten worden gemaakt is er toch wel wat goed mis! De heidense rituelen van de Romeinen moesten perfect zijn anders deed men ze over. Hier gaat men rustig door. Eenmaal ben ik zelfs weggelopen uit De Krijtberg.

Het laatst was ik in De Krijtberg op 1 november j.l., de Allerheiligen. De invaller verrichtte zijn taak naar beste weten maar ook dan voel ik mij onbehagelijk: ik heb de goede tijd meegemaakt en zie nu wat er van geworden is.
De nieuwe rector is benoemd geworden op 6 november 2005.

Degenen met voorliefde voor de polyfoon gezongen mis in het Nederlands kunnen om 9 uur 30 precies hun hart ophalen. Overvloedig orgel.

De Latijnse hoogmis is des Heren Dag om 11 uur precies. Een door ouderdom zwak Gregoriaans koor maar met devotie.
Ik denk toch maar op Eerste Kerstdag deze Latijnse mis te bezoeken. Het schitterende orgelspel maakt alle grief weer goed. Mais on n'oublie jamais qu'ait été.
 
Toevoeging 20 XII 2005: Bentvelzen blijkt provinciaal Nederlandse Jezuïeten te zijn geworden. 

Feedback

# re: De Latijnse hoogmis Remove Comment 158252

12/5/2006 1:39 AM by 窃听器
good~

# re: De Latijnse hoogmis Remove Comment 158433

12/5/2006 3:17 AM by 硬盘数据恢复
OK~

# re: De Latijnse hoogmis Remove Comment 375344

4/12/2008 6:52 PM by Real Estate Press
Zo'n twee jaren geeft een invaller een Latijnse opvoering. In het begin met een Latijnse dictie die nergens op leek waarbij ik mij afvroeg of niemand dit nu eigenlijk wel in de gaten heeft? Maar hij heeft zich opgewerkt en leest nu redelijk vlot doch altijd nog niet overtuigend. Het is oplezen zonder gevoel. Overigens mag Latijn nooit emphatisch worden gezongen of rhetorisch worden voorgedragen, dit laatste was voorbehouden aan de senatoren. Het blijft een religieuze aangelegenheid van de hoogste orde. Maar zelfs als in het hooggebed fouten worden gemaakt is er toch wel wat goed mis! De heidense rituelen van de Romeinen moesten perfect zijn anders deed men ze over. Hier gaat men rustig door. Eenmaal ben ik zelfs weggelopen uit De Krijtberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten