zaterdag 28 september 2019

Kruisiging

In de landstreek Périgord werd de vrouw in april 1944 van een (collabo) milicien levend gekruisigd. Dat duurde een paar dagen maar of ze dood was wordt niet gezegd.

Sauce financière

Deze rijke saus is gegarneerd met lamszwezerik, vogelvlees, truffels. noedels, olijven, nierjes en hanenkam (crète). Ook geschikt als pastei. Zij belooft een grootaardige entree!

Marokkanen als collabo

Tabor waren Marokkanen onder Franse Duitsgezinde leiding. Maar in de Wehrmacht zaten ze ook na de onderhandelingen met de grootmoeftie van Jezuzalem Mohammad Amin al-Hoesseini (1895-1974) als een apart legeronderdeel.


Alles is niet zo vreemd als je bedenkt dat bij Monte Cassino hindus (gurca's) in het Engelse leger meevochten. Zij bezaten en behielden hun traditionele zwaard.

Einde van het Noord-Afrikaanse avontuur

Op 27-4-1943 herstelt de Phalange africaine zich. Dit is het door Vichy opgerichte leger in Noord-Afrika en pro-Duits. Bijna geen een Fransman wilde t.z.t. tegen de geallieerden vechten maar er was wel een strijd met Nieuw-Zeelandse troepen die de Phalange desoriënteerde. In Cape Bon eindigt het Afrikaanse avontuur en moesten de overgebleven Fransen zonder medeweten van De Gaulle zich verschepen naar Frankrijk terug. Door de zijde van De Gaulle te kiezen voorkwam men narigheid maar in Africa werden doodvonnissen gegeven vanaf 20-3-1944. Daarna vonnissen en wraak spiraal.
De rol van generaal De Gaulle was i.t.t. tot zijn functie laat zeggen louter politiek!