vrijdag 13 augustus 2021

6o jaar Muurtrauma

Het is vandaag, 13 augustus 2021, de 60e verjaardag van het begin van de bouw van de Muur te Berlijn.

 

Een Oost-Duits mannetje dat wel op de Duitse Tv kwam herinnert zich een emmer met kalk te hebben en de plaats aan te strepen van de Muur, soms vlak naast kozijnen aan. Groffe grote stenen, soms betonplaten. Achter de Muur kwam een braak gebied met bloedhonden, buiten Berlijn waren die aangelijnd aan een honderden meters lang lint. Een hollende jongeman had geen kans. En mocht hij de overkant bereiken dan werd hij ook nog in zijn rug geschoten.

Beroemd is de film van een Vopo die het zelf  op een holletje zet richting Vrije Westen.

Op 13 augustus 1961 was ik in Borken/Westf. De Stadsbewoners (het was na de herbouw allang geen dorp meer) stonden zwijgend op het Stadhuisplein. De angst voor de Russen is in Duitsers altijd manifest. Maar die kwamen niet want de geallieerden hadden in Jalta een verdrag gesloten. Vandaar dat het Westen evenmin ingreep in Hongarije en in Tsjecho-Slowakije. Ik liep daar rond, alhoewel het Jugensschutzgesetz verbood zo laat nog alleen zijn op straat. Daarna gingen de Duitsers urenlang Tv kijken. Men was verbijsterd dat Duitsland nog zo duidelijk wordt verdeeld. Voor de russen was het een noodzaak, hoe dan ook vluchtte men naar het Westen, ook een leuk artikel van de geheime vluchtweg te Penemünde door Heinz Liepman. Dan houdt de instroom op maar in alle jaren zijn onverminderderwijs pogingen ondernomen te vluchten. Het aantal slachtoffers werd gesteld op ruim 175 maar blijkt nog veel hoger.

'N desbetreffende Vopo die doodgeschoten heeft kreeg na de WENDE standaard 2 jaar.

Ik was in 1975 bij de oprichtingsvergadering van de Vereniging Vrienden van de DDR. Ergens aan het Frederiksplein. Niet uit wat voor overweging dan ook maar uit louter nieuwsgierigheid. Overigens timmerden ze aan de weg. Een communist verklaarde de onderstroom in de wereld te in te zien. Hoe lieflijk! Tot ver in 1975 kreeg ik nog blaadjes.

De Muur zou functioneren "tegen het fascisme" van het Westen... Dit Westen kreeg van alles de schuld als er in de DDR iets faalt, maar criminaliteit is overal dus ook in de DDR. En pedofilie is heus geen westers gegeven, het is ook overal.

De politiek van de Russen is geweest Duitsland te verdelen en dus te verzwakken. Zelf hielden ze de Oost-Duitsland arm zonder zware industrie om geen concurrent te krijgen alsmede in het geheim om hartgrondige haat tegen Duitsers. Maar politiek waren ze "vrienden" die gul glimlachten voor de camera.

Men kon maar één camera fabriceren en maar één tweetactauto. Voor de trein moesten ze transformatoren smokkelen uit het Westen. Van de ideale socialistische republiek is het nooit gekomen, het bleek een politiestaat met een perfecte Geheime Dienst van monsieur Wolf maar na de Wende sprak men ook nog over toekomst(-muziek) tot de tijd rijp is of zo. 

Da's dan lang wachten!


Ver. N-DDR 1975