zaterdag 16 oktober 2021

Joseph Corstjens-familie te Amsterdam

Joseph Corstjens (*1908) woonde aan de Karel du Jardinstraat 1III - een Roomskatholieke familie verbonden aan de Vredeskerk. 

Karel du Jardinstraat 1

De man had een fietsenzaak en -stalling aan de Albert Cuypstraat tussen Ferdinand Bol en Ruysdaelkade. Zijn zonen wisten deze uit te bouwen tot een bestel- en verhuisdienst; we zagen de vrachtwagens met hun naam op de weg.

Moeder Maria Smies kwam bij ons over huis. Als om 12 uur op de KRO het Angelus gebeden werd ging zij innig bidden maar mijn moeder vertrouwde deze devotie niet, ze vond het maar aanstellerij om te testen hoe zij over het geloof dacht. Welnu, mijn moeder is van Nederlands Hervormden huize (alleen een doop maar) en had zonder kerks te zijn welzeker diep gevoel voor de mystiek van het geloof.

De verdienste, als je het zo noemen mag, was dat moeder Smies jaren gebeden heeft dat haar man zich zou bekeren. Uiteindelijk is dit gelukt maar hoe kijken we daar nu tegenaan?

Zij had vier zonen en twee dochters van wie Trees vanaf 1952 beviend was met mijn zusje Hanny. Ze kenden elkaar van de Vredesschool. Ik heb die Trees vaak gezien. Zou zij belangstelling voor mij hebben gehad? Ik elk geval heb ik nimmer toegebeten. Huwelijk, een horror!

Trees huwde een jodenjongen Isser Weinberg van beroep fotograaf (met potserigerwijs de toestellen op zijn buik) en emigreerde met hem in 1978 naar Israël Petsch Tikva. Op latere leeftijd werd Trees dement.

De jongste dochter huwde haar buurjongen Pieter de Bakker.