woensdag 10 maart 2021

Electrotechnisch Bureau J. Brand a/d Lutmastraat

Jacob Brand is geboren te Amsterdam op 29 januari 1916. 

Zijn vader Hillebrand Brand (mooie naam!) uit een gezin van vijf kinderen is echter uit Zwartsluis Overijssel en werkte op een binnenscheepvaartschip als dekknecht. Al vroeg woonde hij te Amsterdam. Deze had een 12-jaar jongere vrouw. Als eerste zoon werd Jacob geboren. Werd 1.72 groot. Hij maakte zijn 3-jarige ULO af. In 1935 was hij in militaire dienst, óók op schepen! Huwde J C M Timmermans geb. 1915. Kreeg 3k. Daarna ontbreekt de informatie of en waar hij in Amsterdam gewerkt heeft, in elk geval géén tewerkstelling in Duitsland.

Zijn vader overlijdt in 1940 (67)

Zijn gehuwde broer Jan overlijdt in 1944 (26)

Op 1 april 1946 richt Jacob een elektro-technisch bureau op aan de Lutmastraat. Het zal hem een onafgebroken werkzaamheid geven allereerst met de verlichtingsartikelen temeer daar vanaf de 60er de welvaartstijd aanbreekt waarin onophoudelijk huishoudelijke voorwerpen gekocht werden. Talloos zijn de advertenties, soms alleen met naam en titel maar ook gericht op luxe apparaten als de Tv. Uiteraard verricht hij ook een reparatiedienst, vooral bij de verhitte buizen-Tv's een geregelde arbeid.

Als ik in 1963 twintig wordt krijg ik een Braun scheerapparaat dat ik nog heb (maar niet in gebruik) en waarvan ik de nota nog bezit. Slechts eenmaal heb ik het scheerblad dat ik bij een zaak aan de Vijzelstraat gekocht heb vervangen. Nadeel is het lawaai vlak bij je oor.


Braun Combi met tondeuse

Uit de vele advertenties kies ik er een die voorzien was van een driehoeks Logo:

 

1961
1961

welk type ook de chipsfabriek Van Dam voerde.

Enige jaren de reclame voor een Tv voor ƒ645; deze bezaten alle een dikke houten kast. Het was immers een meubelstuk.




 

 

Een elektrisch-kolenfornuis is mij niet bekend.

Wij kochten ook:

de eerste pick-up:


 

Alhier waren we aanvankelijk verrukt een plaat te kunnen draaien, onze eerste single Eine kleine Nachtmusik en in 1961 (de originele) West Side Story. Ook draaide ik mijn verjaarscadeau de 4e symfonie van Johannes Brahms DGG 138 827 olv Herbert von Karajan. Doch het geluid werd krakerig, we kloegen en mochten de pick-up laten nakijken. Eerlijk zei de heer Brand dat er een draadje heeft losgezeten en vroeg geen kosten maar met de duidelijke toevoeging dat je niet voor een dubbeltje op de eerste rang kan zitten! Dank U. Misschien was het apparaat wel eerder gebruikt?

Een radio:


in plaats van onze Erres uit 1938,

en wasmachine met wringer:



 

En wat we niet meer in de welvaartstijd hebben aangeschaft: steel-stofzuiger, bijzet kacheltje, föhn, enz. Zie Google Huishoudelijke Apparaten 60er.

De zaak bleef bestaan tot 1969.

Een concurrent was Klik Verlichtingsartikelen op de hoek van het Henrick de Keyserplein met lampen en smeltstopzekeringen waarvan ik het doosje nog bezit. Waren de zekeringen tot na 1945 nog goed voor 2 A, daarna wordt het 16 A tot meerderde groepenkasten!

Aanvankelijk hoefde je nog niet een wasmachine te kopen aangezien aan voornoemde straat ook een verhuurbedrijf was die de apparaten pet bakfiets afleverde.