donderdag 23 september 2021

De 2e Van der Helstplein-haringman Bep Sprong

Bertus (Bep) is geboren in 1908 en is van beroep vischventer, later genoemd haringverkoper, gewoonlijk haringman. Van enige opleiding is niets bekend maar evenmin te verwachten. Zijn Nederlands was ronduit debiel. Van haringen word je ook niet wijzer...

 

Bertus Sprong 1908-1986

 

Hij is op zijn 37e gehuwd met een zes jaar jongere vrouw die op haar 46e overlijdt. Hij heeft een zoon.

Zijn stand was op het 2e Van der Helstplein te Amsterdam met uitzicht op de lange 2e Van der Helststraat. Altijd ziet je de beweging in de buurt. Een man die iedereen kent zoals hij ook mijn vader bij diens familienaam. Uiteraard kon hij goed ouwehoeren. Hij had een zware stem. 

De man heeft tal van adressen gehad in Amsterdam-Zuid en meermaals aan de Rustenburgerstraat.

In het HP-nieuws 1967 is de haringworm die ondanks zwaar pekelen nog tien dagen blijft. Het betekent wel een strop voor deze branche.

Het opzienbarende nieuws in 1968 is dat hij getrouwd is en wel met de 36 jaar jongere Yvonne uit de Poggenbeekstraat. Wij die vlakbij woonden kenden die wel (van gezicht) maar hadden heus geen hoge dunk. Een man met een jongere vrouw, er werd door Jacob Campo Weyerman al de spot mee gedreven!

Of zij ook in de kar moest werken herinner ik me niet. Zou mooi wezen, zo een gratis hulpje!

Bep leefde nog 17 jaar gelukkig totdat hij (op mijn verjaardag) in 1986 overlijdt. Van een nieuwe kraam heb ik geen herinnering.

Bep is wel iemand die in de buurt een onwrikbare status heeft genoten. 

Het was zijn haringplein.