woensdag 7 juni 2017

Eric Luijendijk overleden (69)
"Johan Cruijff doet in zoverre aan een engel denken dat ook een engel niet aan de zwaartekracht onderhevig is. Ik heb hem vaak zien spelen en mij dan telkens verwonderd dat hij na afloop gewoon met de anderen mee het veld afliep en niet opsteeg en over de tribunes heen aan de einder verdween.

Dit bevlogen zinnetje van Godfried Bomans over Johan Cruijff kende Eric gedeeltelijk, als zovele gedichten geheel, met zijn scherp textueel geheugen en zegde hem op tijdens onze wandeling op 1 april 2016. Thuis zocht ik hem op en deed de tekst op zijn bus.

Geachte lezer(es), 

Gisteren emotionele dag dat mijn verre buur Eric wonend op Onstein dood is, gevonden op bed waar hij al weken moet hebben gelegen. Hij is 69 geworden.
Sukkelde al jaren met diabetes, breuk in de buikwand en meer wat ik vergeten ben.
Ik heb in 22 jaar een enorme briefcorrespondentie met hem gevoerd, ook vroeger vaak maar steeds minder de sigarenpas.
Hij had een natuurlijke intelligentie (zijn broer en zus zijn goed terechtgekomen) maar was educatief onontwikkeld. Denk eens aan een plaatjesboek over dinosaurussen, eigenlijk zielig.
Ook SMS’den wij, hij bezat geen Internet en wilde evenmin.
Hij keek veel Tv op een gevonden apparaat bij het Roelof Hartplein, waar de vroegere post zat. Had een scherp geheugen, kende vele gedichten uitwendig, zelf dichtte hij humoristisch tot bizar. Kende de boerengedichten, en was gek op Paaltjens. Ik heb van zijn werk een grote verzameling die ik voor mijn biografie zal gebruiken.
Zijn laatste brief was 17 februari 2017. Idem SMS 5 maart. Ons laatste grote gesprek in de AJE-straat op 10 januari. Onze laatste nightwalk door het park 14 februari 2017.
Daarna heb ik hem niet meer gezien, zag ook geen licht meer.
Eric werd gevonden op 17 mei 2017, was al weken dood. Dat betekent lijkstank en insektenexplosie. Dat weet ik van ‘n dooie buurman.
Vermoedelijke doodsoorzaak hypo bij diabetes dat een hartstilstand veroorzaakt.
Sederdien staan de ramen open, wel gezien hoor maar niet bij nagedacht.

Eerst gisternacht 6 juni 2017 om half een controleerde ik zijn huis en zag dat de vervuilde vitrage verwijderd is, holle ruimten, dus was de etage ontruimd. Ook de bus was niet geleegd, dus mijn brief ligt er nog in.Ik had inzake mijn boek contact met mijn kennis die filosoof is. Deze kende Eric al 50 jaar van schooltijd en koffieshop. Opeens vroeg die naar Eric en ik antwoordde hem maanden niet gezien te hebben. De filosoof had al keer op keer gebeld zonder gehoor.
We telefoneerden geruime tijd, toen besloot de filosoof de politie te bellen. Er was een waterlijk gevonden bij Ouderkerk/Amstelveen, ik zocht het bericht op maar dat kan hij zeker niet zijn.
De politie deed nogmaals onderzoek en berichtte de filosoof over de toedracht dat Eric dood in zijn bed gevonden is. De Nebbich. Mooi niet? Hij is al gecremeerd.

Doel is een biografie te schrijven met vele zijner gedichten.

Jeugdige foto's:
(Toevoeging 4-10-2017)

Eric Luijendijk

Eric Luijendijk

Eric Luijendijk

Slangenschorsesdoorn (Acer tegmentosum) Gijsbrecht van Aemstelpark
Slangenschorsesdoorn (Acer tegmentosum) Gijsbrecht van Aemstelpark
In het park bovenstaande monumentale boom.
Eric, legendarisch verbonden met natuur, omhelsde deze boom en prevelde een gebed.
Hij werd aldus opgeladen met magische krachten.


Contact voor informatie: Josz-Vosz


Aanvulling: 4-10-2017 Foto's, 4-8-2020 Slangenschorsesdoorn