donderdag 4 juli 2019

Johanna Grigoleit en de tractaties

Hendrik Grigoleit (*1909) was een hartelijke man die werkzaam was in bloemen op de Albert Cuypmarkt. Ook huurde hij daar een kelderruimte voor opslag, waarbij meerdere belanghebbenden.
Hij woonde in het wereldberoemde gebouw van de Amsterdamsche School maar vond de woning maar benauwd en tochtig. Het uiterlijk was belangrijker dan de comfort.


Rechts de Amsterdamsche School (1946)


Zijn vader was Duits en huwde 1892 te Amsterdam. Deze was aanvankelijk bloemist.

Hendrik was gehuwd met Johanna Raat (geb. 1913) met wie mijn moeder jarenlang bevriend is geweest. Ook aardig, vreselijk dom en helaas met zeurderige stem.
Een jaar nadat wij in de Willem Passtoorsstraat kwamen te wonen kwamen de Grigoleits vlakbij. Ze zei eens verbaasd te zijn dat mijn moeder wederom zwanger werd, ditmaal van mijn zusje. Dit is voor een jongmens wel opmerkelijk te horen over ouderlijke huwelijksaangelegenheden!
Deze vrouw kwam veel bij ons over de vloer en vertelde altijd over de zakelijke aangelegenheden van haar man. Wat wist ze anders?
Het echtpaar bezat een dochter die ik eenmaal in de 50er gezien heb. Zij was toen nog niet gehuwd.

Meermaals ging mijn moeder met de inmiddels weduwe Johanna op stap. Doch altijd kwam ze met een teleurstelling thuis dat Johanna maar zat te wachten op een tractatie. Een café was aan de Ruysdaelstraat, een fixe wandeling ook! Dan keek ze de vrouw een half jaar niet meer aan totdat er weer gesproken kon worden want mijn moeder was geenszins haatdragend.

Johanna stierf op 76-jarige leeftijd.