dinsdag 5 mei 2015

Een Duitse Executie 8 Dagen nog na de Bevrijding op Zeeburgerdijk

Wanneer precies is de Duitse bezetting opgeheven, Wageningen is een officieel document maar de Duitsers zaten nog alom. Dat is juist nog een militaire organisatie met eigen wetten van binnen en oorlogsrecht van buiten. Een capitulatie als verdrag is maar een papier maar de realiteit is anders.

Er moest boven alles de interne discipline in de Duitse gelederen behouden blijven en daartoe kan het standrecht dienen. Doch ook een improvisatorische krijgsraad te velde, zo de naam luidt.

Op de 4e mei 2015 wordt tijdens de vele radioartikelen gezegd dat na de 5e mei 1945 er nog 114 Nederlandse en 42 Duitse personen geëxecuteerd zijn of door schietpartij om het leven gekomen. Belangrijk te weten dat de Duitsers zich niet lieten provoceren, ook zouden ze kunnen schieten op burgerbevolking. Het is onbezonnen te dansen voor de neus van de leeuw!

Dat deed mij een herinnering doen opkomen die ik als geïnteresseerd jongmens heb gelezen in het Juristenblad medio 60er. Het betrof een executie van Duitse deserteurs door Duitse militairen en wel met toestemming van de geallieerde (Canadese in Amsterdam) autoriteiten die het bestuur van de stad en bezet gebied in handen hadden. Zoals de garnizoenscommandant alle jaren later deze macht als reserve heeft behouden.
Het begon met een artikel van provocerende strekking, zeker om anderen uit te lokken. Daarna meldde zich 'n jurist die op grond van zijn in die tijd gemaakte aantekeningen uitvoerig verslag deed van de toenmalige gebeurtenissen. Als alles geschreven en dus gepubliceerd is houdt het verhaal op en gebeurt er verder niets meer. Ook ik heb er nooit meer over gelezen tot nu dan.

Het kan zijn de executie op 13 mei 1945 van korporaal Bruno Dorfer en bootsman Rainer Beck, de locatie was op het Zeeburgereiland aan het Nieuwe Diep te Amsterdam.

Zeeburgerdijk Nieuwe Diep - Beeldbank Stadsarchief Amsterdam



Zie ook:
Macabere executies na de bevrijding.
Vertrouwen in Canadezen werd Duitse deserteurs na oorlog fataal.
Digibron - Kenniscentrum Gereformeerde Gezindte 3-5-1996