woensdag 27 oktober 2021

Peter Joren uit de Willem Passtoorsstraat


Petrus (Caspar Alphons Ferdinand) Joren woonde in de Willem Passtoorsstraat te Amsterdam op loopafstand van mijn adres. We zijn veel met elkaar omgegaan al is het maar dat we op dezelfde school zaten, zij het hij op de Cornelis en ik de Franciscus.

Grootvader heeft daar ook gewoond.

 

 

Merkwaardig dat ik alleen zijn moeder Anna Maria Smid, geb. 1917 heb gezien. Deze naam stond ook alleen op de deur. Zij kwam uit een gezin van 7 kinderen. De vrouw huwde Petrus A. Joren in 1942 en scheidde in 1946. In de tussentijd werd Peter geboren op 4 mei 1943. Eerst in maart 1950 kwam ze met Peter te wonen hier. Zij overleed in 1978.

Als gescheiden vrouw moet je het hoofd boven water houden. Ze verrichtte schoonmaakwerkzaamheden aan voornoemde scholen. Peter en ik gingen eens kijken en spraken haar. Ik vroeg haar of het niet vies is met die wc's? De antwoordde dat je je handen ook goed schoon kunt maken.

Zijn oudste tante Maria E. (geb, 1913) woonde achter ze aan de Lutmastraat, ze huwde ook in de Bezetting. Ze had een afwijkende politieke opvatting.

Peter huwde in 1968 en naar mijn herinnering was hij woonachtig te Wormer.

Peter was zo'n 1m65-1m70 en had dikke lippen. 

Eens wandelden we langs de wallekant van de Amstel. Ik bekende na de school niet meer naar de kerk te willen dus van het geloof af te gaan. Peter verklapte dit aan mijn zusje maar verder gevolgen waren er niet. Je zat op RK-scholen en dan moet je wel voorzichtig zijn.

Vere jaren geleden belde hier een man in wie ik iets herkende als Peter. Hij stelde zich niet voor maar vroeg naar een naam van buren, toevallig overkant en dit blok. Had hij dit van de naambordjes gelezen? Ik kon verder niets zeggen en dat was dan alles. Wellicht heeft hij onverschilligheid bespeurd? Ik weet het niet maar dan was hij wel weg en voorgoed. Als hij zich wat soepeler zich had opgesteld hadden we misschien een ontmoeting gehad om herinneringen op te halen. Mooi dus niet.