dinsdag 13 april 2021

Willem Hollanders leert koppen met de bal

 

Willem Hollanders was aanvankelijk meubelmaker maar later kleermaker en bevriend met onze vader. Hij is geboren te Rotterdam in 1898. Hij woonde aan de Jan Evertsenstraat en had zijn atelier op zolder. Aldaar met een jonge assistente wat mijn moeder maar niets vond. Zijn vrouw was een twintig jaar jongere Duitse heb ik mij altijd herinnerd maar ze was gewoon een Nederlandse die in Duitsland geboren is. Haar accentje heeft ze altijd behouden. Deze is vaak op bezoek geweest bij ons.

 

Willem Hollanders in 1942

 

Maar sterk is dat hij eerst in 1946 gehuwd is, rijkelijk laat zeg! Hij kreeg 3 jaar later een dochter die in 1969 trouwde met een Joodse man.

Omstreeks 1955-1960 ben ik met de moeder naar zijn adres gegaan en liep ook naar boven. De man wilde mij koppen leren met de bal maar daar houdt mijn studiehoofd niet van.

Tot mijn verbazing geboren in 1898 en dus 6 jaar ouder dan de vader. Maar ik herinner me niettemin een jongensachtig gezicht, had blauwe ogen en donkerbruin haar.

In oktober 1942 moest hij naar Duitsland voor werk (Arbeitseinsatz). In zulke gevallen krijgt de achterblijvende vrouw een wekelijkse uitkering maar dat is hier dus niet het geval.

Hij is overleden te Amsterdam in 1966 (67 jr) maar later verhuisde zijn weduwe naar Krommenie.