woensdag 3 april 2019

Joodse zaken in Buitenveldert

Koosjere broodjeszaak Sal Meijer zat in de Jodenbreestraat (de beste plek!), dan Nieuwmarkt en ten slotte Scheldestraat. Aldaar kwam ook de Amsterdammer Willem Holleeder een pekelvleesje halen.
De zaak werd voortgezet door het echtpaar Blog, daarna het echtpaar Koppert-Van Nieuwkerk.
Aan de Buitenveldertselaan kwam de nieuwe winkel onder deze naam.
Zovele malen ben ik er langsgelopen maar druk was het nooit. Zij die er kwamen gingen voor de deur op een klein terrasje zitten en dat is beter dan binnen. Ik kreeg het idee dat ze de voorbijgangers aankeken.
Nu is de zaak voorgoed gesloten al is het maar vanwege de dure prijzen. Op zo een locatie is de winkelhuur er ook naar, verdere smoesjes geloof ik niet.

In de Kastelenstraat, hier kan je wel eens een oude Jood met lange jas en hoed waarnemen, is nog een Joodse bakkerij met eigen oven in de nacht door een persoon. Melkbrood verkopen ze niet. Een Joods restaurant en een Joodse kruidenier Mouwes. Een snuisterijwinkel en een chocolaterie in Rooswijck. Dan houdt het mooi op.

In veel chice huizen wonen Joden.

Verder zijn er Joodse scholen, een Cultureel Centrum met een orthodoxe synagoge (nooit druk!) maar de urinoir met modern design is verdwenen.