woensdag 29 mei 2019

Oorlogsboeken met gepluvierde saus





Leningrad, Stalingrad en nog een (Wolgograd?) zijn romans geweest van een zekere auteur
Antoine Pluvier. Gelukkig dat ik diens naam ooit genoteerd heb want nergens is ook maar iets te vinden over deze schrijver.

Dikke boeken, ik heb er in gelezen met de onmiddellijke toevoeging: in het diepste geheim! Immers wel op een strenge roomskatholieke school zitten en dan thuis communistische literatuur onder ogen hebben is werkelijk onmogelijk.

Ik leende ze en bracht ze later weer terug. Die mensen hadden overigens wel de lieve gewoonte om te lenen en nooit meer terug te geven, een soort gesublimeerde collectief eigendomsfilosofie. Best aardige mensen hoor, altijd hartelijk en gastvrij, maar wel uit op voordeeltjes. Wat te denken van toezicht op de speeltuinkinderen-vacantie waarmee ze zelf een gratis weekje hebben. Doch dit terzijde.

Ook deze boeken zijn nergens te vinden op het Net, noch in een catalogus. Het valt te denken dat het een close circuit geweest is waarin deze verspreid zijn geworden, immers een gewoon mens leest zulke links-politiek gedrenkte werken toch niet.

Ik moest er na zo lange tijd opeens aan denken toen ik in het Top Tien Lijstje een titel zag van de 10 bloedigste veldslagen ooit. Dan ja, bemerk ik dat de wereld gewoon is blijven doordraaien...


Email: Jos