vrijdag 3 juli 2020

Willem Hollanders - een maker

Als kleermaker was hij werkzaam op zijn huisadres aan de Jan Evertsenstraat driehoog. Hierboven was zijn atelier met een jonge vrouw als hulp. Mijn moeder vond dit elke dag samenzijn in een klein kamertje maar bedenkelijk. Doch zo schrander blijkt zijn vrouw niet.

Willem Hollanders (ik had abusievelijk Hollander onthouden) is geboren in 1898. Ik heb hem eenmaal bezocht medio 50er. Hollander evenwel is ook een naam van vele Joden. Zijn ouders hebben wat Joodse namen maar dat hoeft niet te betekenen dat. Hij was een kennis en beroepsgenoot van mijn vader. In mijn herinnering zag hij er jonger uit.
In de bezettingstijd werkte hij alhier.

Hij was ontzettend laat gehuwd met een 16 jaar jongere vrouw die geboren is in Duitsland en er een grappig Duits accentje aan heeft overgehouden. Deze is vaak bij ons thuis op visite geweest. Haar stopwoordje was hygiënisch, met Duits accent.

De dochter Hillegonda Hollanders is geboren '47-'48. Zij huwde na het overlijden van haar vader een man met een wat Joodse naam.

Ik klom naar boven en sprak de man in zijn atelier. Even wilde hij spelen met de bal door mij "koppen" te leren, doch daarvoor als ook voor sport ben ik nooit in.

Ten slotte staat in zijn paspoort dat hij meubelmaker is, weliswaar ook een maker maar met een frappant verschil! Ik houd dit op een vergissing of hij moet na '45 van beroep gewisseld zijn. In elk geval heb ik wel de goede persoon. Hij was van plan zich in Duitsland te vestigen maar dat geschiedde echter niet.

Hij overleed in 1966 op 67-jarige leeftijd.

Willem Hollanders te Amsterdam 

op bijna 44-jarige leeftijd