dinsdag 24 september 2019

Vervolgingsbeschuldigingen

Voltaire zegt dat de Romeinen altijd maar beschuldigd worden van christenvervolging. Hij verdedigt zelfs keizer Nero. Deze mening wordt hardnekkig (door christenen) in stand gehouden.
Maar de christenkeizers worden (door christenen) wel gunstig beoordeeld.

Maar dat Duitsers Joden vervolgen is onbetwistbaar en wordt dit ook altijd nog zo beweerd. Door wie dan?

Encyclopedie tegen willen houden

Paus Clemens XIII (1693-1769) veroordeelde de esprit van de Encyclopédie 1759 maar de clerus in Frankrijk was al tegen. Ongelofelijk, maar de Kerk heeft hiermee wel een historische blunder gemaakt. De beminde gelovigen dom houden is altijd politiek gebleven. Ook de 40 jaar gesteggel VHMO op te richten totdat in 1895 calvinisten en protestanten zwichtten.

De Zwijger

De kardinaal Granvelle (1517-1586) betitelde Willem van Oranje (+1584) als le Taciturne.
Er was iemand die goed jaartalletjes uitwendig kent (er zijn er meer!) die mij dit zei op 14-5-1987.

Philips heeft nooit wet/privilege ingetrokken
Philips heeft de eed verbanning niet gebroken (Vlaanderen/Paus).
Willem is in rang t.o.v. Philips te hoog ingeschat.

Opstelling tegenover een genie

Je moet een grâce efficace bezitten om iemand als de geniale Voltaire te verbeteren!

Twinkelende vrijheidsbespiegelingen

Het is een uitvoerig vertoog dat vrijheid de mens geluk brengt. Als romanfiguur laat Marmontel (1723-1799) in 1767 de in 540 in ongenade gevallen Belisisarius (~504 - 565) aan het woord, en opponeert in feite tegen de intolerantie van Justinianus (482-565), weliswaar de initiator van de dwingend opgelegde CIC maar fanaticus en vervolger, onverdraagzaam, tegen Arianisten en monofysieten maar dezen werden wel geadopteerd. Absolutistisch caesaropapistisch waarmee met   orthodoxie heidendom en  ketterijen werd vervolgd.

Klaar is dat de clerus in Frankrijk elk spoortje vrijheidsbesef verwerpt maar Catharina in St.-Petersburg was danig enthousiast voor het beroemdste in de letterkunde geschreven Hoofdstuk XV (meer hoef je niet eens te lezen...).

Merkwaardig dat de hemelse zaligheid voor deugdzame heidenen met hun "natuurlijke wet" niet geblokkeerd is als ze een deugdzaam leven lijden. Zo een geluid hoor je niet veel maar Justinianus moest daar echt niets van hebben.

"In de immense ruimten van de dwaling is de waarheid slechts een punt. 
Wie heeft ooit dit unieke punt bereikt?"

Academische leegloop

1 april 1778 liep de Académie leeg: er waren nog maar 22 leden!
De abbés lieten het mooi afweten.

D'Alembert hield een rede waarvan ik geen notitie heb.

Vijanden blijven

Het lidmaatschap van de Académie in 1743 werd Voltaire onthouden door intrige van een theatijner. De koning had al toestemming verleend. Dezelfde keerde zich later ook tegen Piron, met succes.

Vijanden blijven doorgaan

Piron die zijn allang vergeten jeugdige ode schreef aan de Priapus, god van de fallus, kreeg na zijn voordracht in 1753 voor de Académie te horen dat het niet doorging. Buffon weliswaar streekgenoot Bourgogne voor hem in de plaats. Piron bezat alleen maar vijanden.
Wel Académie Dyon 1762.