vrijdag 28 juni 2013

Schransen zonder dansen op de Brunch in Restaurant Americain

Buiten stond ik al te wachten, volgens afspraak, totdat zij me kwam halen. Marijke was al binnen aan de leestafel gaan zitten zonder bestelling.

Onze kennismaking werd in feite hernieuwd, we leerden elkaar kennen op 21 oktober 1978 en stapten in de stad, onder andere The Old Bell. Nu is het bijna vijftien jaren verder, te weten zondag 20 juni 1993 en ben ik benieuwd of "ze mij nog zo graag mocht".
Marijke Boes-Heerema is en statige vrouw. Ze was werkzaam geweest in het onderwijs als neerlandica MO en had inmiddels ijverig doctoraal gehaald. Ik complimenteerde haar oprecht, dit is voor een vrouw op oudere leeftijd een dubbele prestatie. Haar scriptie handelde over Jac. van Looy, de naam die wij van de Nederlandse les zeker nog kennen.
Wij bestelden een kan koffie.

Geleidelijk kreeg ik de indruk dat zij mij nauwelijks aankeek, ook gevoelde ik dat zij langzaam denkt. Soms waren er pauzen in het gesprek. Lag dat aan haar, was ze soms depressief? Ze werkte niet meer, zoiets bemerk je direct aangezien het menigeen's trots is te spreken over zijn werk of verworven positie! Of lag het aan mij, dat ik niet adequaat reageerde op haar onderwerpen? Ik vraag altijd naar het wel en wee van de kinderen aangezien een vrouw hier de moeite van opvoeden beloond kan zien. Het waren twee beschaafde jongens die erg van pudding hielden.




Dan moet het een schouwspel zijn dat zich voor onze neus afspeelt, wij beiden keken er steeds meer naar. Dat moest wel, je kon je er niet tegen verzetten. Het was de zondagmorgen-brunch waarvoor her en der reclame gemaakt wordt. Het aantal mensen schat ik nu op 25. Grote gedekte tafels met overdekking stonden gereed om je zelf te bedienen. De grote schotel met gebraden vlees was al heel wat bezocht, de malse stukken waren al gepakt. Maar hoe verorberd? Schrokken, vreten en schransen zijn de synoniemen voor een Nederlands proefwerk. Het is heel erg, ik zag de deelnemers kijken naar elkaar om snel de eerste te zijn om te pakken. Dan kwam er nog een stelletje aankuieren dat zeker net betaald heeft maar de lekkerste stukken vlees toch niet meer kon bemachtigen. Snel verdiend door Americain!


Het werd steeds erger, na het vlees dat toch kauwtijd nodig heeft snelde men naar de desserttaarten en pakte men punt na punt. Hoe kan het in de maag er boven op!

Drank als wijn heb ik niet gezien.

Niet tijdens die herontmoeting doch een tijdje erna kreeg ik het idee of Marijke niet verwacht had met mij ook te gaan brunchen! Het is die morgen niet in mij opgekomen, ik derhalve moet tekortgeschoten hebben als heer. Dan zie je zo een vrouw dus ook niet meer en dat rijmt goed doch is het te laat.

Na een paar brieven mijnerzijds kwam op 6 februari 1994 het duidelijke antwoord de kennismaking resoluut te verbreken. Ze had tijdens Americain al "het bestaan van een onoverbrugbare kloof beseft die zij in 16 jaar nog niet zo groot en diep erkend had". Zonder rancune doch met respect wil ze nooit meer reageren.


Wil van de Brug wil chinezen

The Old Bell is een pub met smakelijk interieur, soms te harde muziek. Maar als je dicht bijeen zit kan je verstaanbaar blijven. Als ik er kom is het voor mijn geliefde Guinness.
Zij was al in gesprek met Engelsen, een verlegen man met glimlach zat naast haar. Eerst later hoorde ik dat ze behoedzaam is jegens mannen.
Toen geraakte ik met haar in een genoeglijk gesprek en vertelde ze mij misschien wat fabuleerzuchtig intiem over haar leven met tegenslagen. En de Engelsman trok zich diplomatiek terug.

Na afloop babbelden wij na op het plein en maakte ik van haar een foto; ze poseerde op een ondeugende manier.

Wil van de Brug 11-7-1981


Ze woonde Amsterdam-Oost niet ver van de spoorlijn. Mijn oude woning was vlakbij maar toen kende ik haar nog niet.
Geen zin hebbend te koken, kocht ze een maaltijd bij de Chinees voor haar en haar zoon. Ik wilde niet eten (ik heb maar een paar Chinezen als adresje) noch betalen (ik kende haar nauwelijks, een volgend keer was het geen probleem geweest) wat voor haar een reden was onmiddellijk afscheid te nemen.

De 11e juli 1981 heb ik nooit vergeten:

Met groeiende interesse
heb ik je glanzend mooie parels gadegeslagen
en zag soms de twee ondeugende zomervlinders
achter je fascinerende blousewaas gevangen.
Ik keek nog lang
naar je kleiner wordende fiere tred,
die in Delhi zo gewoon
en bij een vrouw als jij in Deli zo bijzonder.
Wellicht ben je werkelijk een profetes
uit Delphi, die immer glimlachend
mij schrijdend naderend, groeit en omarmt.
d'omgevende kamer verduistert
 en twee tot innige samenspraak vervoert
samen! 

AMSTERDAM, 12-7-1981