dinsdag 16 juli 2013

Leny C. Nieuwenbroek is domestic engineer

Dat was me wel een internationale belangstelling voor de Vliegtuigramp van Tenerife op 27 maart 1977. Een KLM-kennisje werkte bij de Holland Promotion Department en gaf mij in 1971 het aardige pocket Fun Lover's Guide to Surprising Amsterdam welk in 1969 is uitgegeven door de KLM in Amerika t.b.v. Amerikaanse touristen met bestemming Amsterdam. Thomas M. Vincent is de vlotte en ter zake kundige schrijver; nu nog ondanks de totale veroudering leest het boekje als werkelijk door een enthousiasteling geschreven. En wat een lage prijzen voor de Amerikanen met hun sterke valuta!

Leny (Helena) C. Nieuwenbroek ontmoette ik in 1970, een pracht voorbeeld van een vrije vrouw met een Amerikaanse auto. Hierin was ze echt een gelukkig mens! Ze bekende beslist huwelijk te willen maar dan met voltrekking op een spetterende locatie met de akte opstelling, bijvoorbeeld in een vliegtuig of een ballon. Het zal nog even duren tot 4 september 1972 als zij Aristoteles Doelman huwt te Oudewater, in de Heksenwaag. Nog niet zo gek, een heks moet kunnen. Nu zag die man er niet bepaald uit als een aristocraat maar de liefde doet ongestoord haar werk wars voor een bemoeizuchtige als ik. Desalniettemin stuurde ik het echtpaar een gelukstelegram. (De telegramdienst in India is gisteren definitief opgeheven!)

Dus besloot ik haar stoutmoedig een prent van het Allard Pierson te sturen, wat gezien haar talrijke woonadressen na Alphen nog niet zo makkelijk is en behoorlijk wat snuffelwerk heeft opgeleverd ook. Het is nu al 21 april 1977, we spraken over de bovengenoemde ramp. Zo hoor ik dat ze een jaar in Lisse heeft gewoond, vervolgens in San Jose/CA waar zij sales representation beheerde bij de IBM.  Dat zal daar later uitgroeien tot Silicon Valley. Dan gaan ze naar Hilversum, het reizen zit in haar bloed. Ik verneem dat ze twee meisjes heeft en een derde kind is onderweg. Haar beroep is niet minder dan "domestic engineer" maar als de kids groter zijn begint ze aan een reisbureau met reizen voor hen die iets krankjorums willen. Ik zou denken aan ballonvaart, onderzeeboot of ruimtevaart. Gelukkig maar dat ik niet van reizen houd!

Toen ik in 2005 snuffelenderwijs keek zag ik dat ze in Den Haag woont onder haar eigen naam.

Betty Goudsmit gaat naar Israël en belt nog wel

Die charmante jonge vrouw viel wel op in haar knalrode mantel, zeg! Op 8 maart 1972 was ze bij mij op bezoek, dezelfde dag dat Nanda Krist-Tilstra (1944) jarig is. In de avond werd op de zender Teleac de cursus filosofie gegeven. De Honda bromfiets kilometerteller stond op 46.979.

Betty had een zolderkamer aan de Rozengracht, hoog boven de boekenwinkel.

Zowat 5 maanden gaan voorbij als ik haar bel naar Rotterdam waar zij bij haar ouders verblijft. Ze verklaart op 6 augustus eerst naar Zwitserland, dan naar Israël te gaan om te werken via een uitzendbureau bij een verzekeringsmaatschappij. Aldaar zal ze gaan wonen bij "hechte vrienden". Dit is wel wat voor haar die zeer zeker een vrije vrouw is geweest.

Als die meid hier geen groenten eet dan ook niet van de plantage in Israël.

Haar ouders zaten in I.H. Textiel te Rotterdam.