maandag 31 mei 2021

De rusteloze scooterrijder Ruben van Wezel

Nadat de zoon Dick van Norden gehuwd was en zijn zolderkamertje heeft verlaten kwam een week later op 1 september 1957 de nieuwe huurder Ruben van Wezel, geboren 1932. Een duidelijk Joodse jongeman, geboren in 1932, met een nasale uitspraak. Ik heb hem één maal gesproken.Vrij lang, ik schat 1.75m. Van een beroep is niets bekend, wellicht had hij een uitkering of eigen gelden.

Hij was in onze straat zeven jaar een opvallende verschijning al is het maar dat hier nooit Joodse mensen gewoond hebben. Daarenboven bezat hij een scooter hetgeen in die tijd al een hele rijkdom! Hij parkeerde deze opvallend aan het (toenmalige) pleintje midden op straat. Maar eens was de scooter bij een onderhoudsbedrijf waarna hij een fiets kocht en daar maar een paar dagen op heeft gereden. Eenmaal gerepareerd liet hij de fiets tot verbijstering van de buren maandenlang verroesten. Totdat een buurjongen de fiets zogenaamd ging poetsen en hem daarop meer naar huis nam.

Zij vader was apotheker in het Israëlisch ziekenhuis en woonachtig aan de Maasstraat. Hij werd in december 1943 weggehaald en vervoerd naar Westerbork, van daar naar Bergen Belsen en overleed in februari 1945.

Zijn moeder, zonder beroep, oorspronkelijk uit Zuid, heeft talloze adressen gehad. Ze bezat een Nederlands paspoort. Het ziet er niet uit dat ze vermogend is alhoewel ze haar zoon wel bezocht per taxi met draaiende motor en tikkende meter. Zoiets valt de buren wel op!

Hij woonde altijd alleen. Maar later in de Bijlmer een jaar met een medebewoner. Opeens kreeg hij een vriendinnetje maar niet voor lang; we zagen haar eens snikkend voorbij lopen en nimmer wederkeren.

Ook de verblijfslocaties van Ruben zijn talloos, wellicht heeft hij zijn onrustige geest van de moeder geërfd. Hij emigreerde in 1976 naar de VS waarna zijn spoor verdwijnt.