zondag 11 augustus 2019

Anton Buijtendijk en zijn beroemde vader

Het was in een kroeg aan de Spuistraat dat ik in september 1973 Anton Buijtendijk ontmoette. We kregen een geanimeerd gesprek en ik voelde dat hij mij ook mocht. Natuurlijk kwam ook zijn vader Frederik (1887-1974) ter sprake (wiens schrijversnaam Buytendijk is) vanwege zijn beroemde boek De Vrouw in de Aula-Boeken 1962. Net van school af en dan al in februari 1963 aan de theoretische vrouw! De prijs was ƒ2,25.

F.J.J. Buytendijk


Ik weet nog hierin ijverig gelezen te hebben om de passage nooit te vergeten dat de vrouw absoluut ongeschikt is voor wiskunde: "ze begrijpen het gewoon niet". Maar dat waren zijn tijden dat de vrouw liever de softe studies zocht (nou ja, in Psychologie zit statistiek) want op de reünies 10-15 jaar geleden in Euclides van het Korteweg-de Vries Instituut aan de Plantage Muidergracht heb ik mooi vrouwen gezien die afgestudeerd zo niet met hun proefschrift bezig waren. Ook sprak ik nog de bejaarde mej. Dobber van wie ik practicum heb gehad en zag de kamer van emerita prof. Aida B. Paalman - de Miranda (*1936) die Algebra heeft gegeven.
Die Frau (1953) staat in de bibliografie van de Fischer Lexicon Psychologie (December 1960, p 339).

De schreeuwerige Boudewijn Büch vond de Aula's maar troep met een uitzondering die van De Vrouw! Ik weet niet wat juist hij daarin te zoeken heeft gehad. Maar die man beweerde zoveel want hij kreeg nauwelijks tot geen respons, in Folia's redacteurschap zelfs nooit! Niettemin een gedenkwaardige opmerking. Dat heeft de oorzaak dat de Aula-reeks vanaf 1957 door Het Spectrum te Utrecht/Antwerpen alle mogelijke "populairwetenschappelijk" Engelstalige banden bijeen graaide en liet vertalen, kortom een diffuus zooitje zonder hogere orde.

Dan weet ik nog dat in De Zwart in maart 1994 een journalist Buytendijk hekelde overgeschreven te hebben van Heidegger en Husserl, maar wat is overschrijven in een wetenschappelijk circuit? Ook van J.-P. Sartre kun je dit beweren maar tijdsgebonden studie is nog geen overschrijven, immers de wetenschap is intersubjectief.