dinsdag 23 november 2021

Christientje Honing

Christiene Marie woonde in een benedenhuis aan de 2e van der Helststraat. Zij was een vriendinnetje van mijn zusje Hanny van de Vredesschool voor meisjes aan de Ferdinand Bolstraat. Zij is geboren omstreeks 1946. Ze kwam ook bij ons thuis. Ook ik ben in haar woning geweest.

Haar vader is Jan Charles Christiaan Honing, geboren in Nederlands-Indië te Batavia in 1915. Aldaar kwam ook de grootvader (geb. 1895) vandaan. Afwisselende bewoning 's-Gravenhage en NI. Hij was werktuigkundige. In juli 1943 huwde hij te Durham een Engelse vrouw, geboren in 1923 te Hougton-le-Spring (boven Durham). Ze kregen 3 kinderen van wie onze Christientje de oudste.

Ze had een Joodse grootmoeder.

In 1955 emigreerden ze naar Australië; het was de emigratiegolf vooral naar Canada en Nieuw-Zeeland. In Nederland waren immers veel minder carrièrekansen. De Nieuwe Wereld bood perspectief, ruimte en rijkdom.

Ik weet het nog dat ze vertrokken, de reis geschiedde per schip en dat is wel meer dan 10 weken.

Nu heb ik altijd onthouden dat ze naar de VS gingen, we spraken al over de zeereis met zicht op vliegende vissen. Maar dit blijkt dus niet het geval geweest te zijn.

Christientje zal het Nederlands dus wel verleerd hebben.