woensdag 2 oktober 2019

Korenvelden met Geallieerd links en Duits rechts

Je mocht gelande parachutisten nooit de weg wijzen in de korenvelden bij Ouistrehan als je tenminste nog in de buurt bent want de bombardementen op Caen begonnen pas goed op 6-6-1944 6 uur, anders werd je standrechtelijk doodgeschoten. Dit is eerst na 45 jaren bekend geworden.

Omgedraaide wereld in Frankrijk na de bevrijding

Al voor de Libération werd wraak gezworen, ook De Gaulle in zijn rede van 13-7-1944, waardoor het verzet gelegitimeerd werd en in feite bevelen uitvvoerde maar dan komt toch de instructie de meerderheid niet te vervolgen. Dan gebeurt er wat niemand had verwacht:
-Een Vichy-politieman nu in dienst van De Gaulle kan een verzetsman arresteren;
-De rechter eed Pétain afgelegd een collaborateur kan veroordelen of zelfs een ex-KZ gevangene.
De Gaulle bezigde verder niet woorden als épuration of justice maar wel châtiment.

Detentie van Sartre 1940

J.-P. Sartre kon ik het stalag te Trier heel opschieten met de krijgsgevangen abbés, Ze gaven elkaar les. Abbé Perrin een rol met een merkwaardige van Sartre, werd ook besproken in de toenmalige Apostrophes eind juni 1991. Zijn boek is Avec Sartre au Stalag XIID (1980). Het celibataire is echt plezierig: onafhankelijk, geen zorgen voor familie en je voelt je een vrije ballon.

Op 4-12-1974 mocht Sartre met Klaus Croissant Stammheim te Stuttgart Baader bezoeken maar hij werd teleurgesteld dat die RAF-leden geen wortels in de bevolking hadden. Ook hun methodiek zat Sartre dwars.

Parny's satirisch epos

Evariste Désiré de Forges chevalier de Parny schreef een satirisch epos i.t.t. de serieuze epi als Mahaharata, Edda, Bijbel en onze klassieken, La guerre des Dieux (1799), uitgave 1808, Parijs. Dat kan alleen als Napoléon regeert... Ik heb het epos geheel gelezen en nauwkeurig aantekening gemaakt maar het is teveel om na te vertellen. Nadien wordt dit verhaal moedwillig vergeten omdat het christendom weer wat meer macht krijgt. Doch weet ik dankzij Walther Mehring en Dr. Oscar Panizza ervan en dank hen daarvoor.


Parny


Ik heb het verhaal in drie maanden gelezen.
Zoiets geeft een blijvende herinnering in dankbaarheid.

De spitdraaier gelooft niet in God

Toen de vrijdenkige geestverwanten in hotel Conti van een vleesmaaltijd genaten, letten ze even op de spitdraaier, mooi een beroepje voor een laagbegaafde. LaMettrie stapte naar hem af en vroeg ondeugenderwijs, kom eens jôh, zeg eens, geloof je eigenlijk wel in een God...?
Zijn antwoord was een gebrul van NEEEEE!
De gasten lachten zich een bult waarop LaMettrie verklaart: "Zie je wel heren, als je ze niet die God  met de paplepel invoert, weten ze het mooi niet!"

Samengevat:
Geen zinnen, geen ideeën.
Minder zinnen, minder ideeën.
Weinig opvoeding, weinig ideeën.
Geen indrukken, geen ideeën.
LaMettrie - Œuvres Philsophiques

Prof Mr. Dr. Leo Polak refereert sic.

Rede en Geest zijn sterfelijk

Is dit nu deze Rede van de hoogste orde
wat met ons voorspiegelt zo prachtig te zijn?
En is dit deze Geest die ons zal overleven?
Hij is geboren samen met onze zintuigen, groeit en verzwakt gelijk mee.
Helaas, hij zal evenzo sterven.
Voltaire en geestverwanten