vrijdag 12 juli 2019

Filosoof

Maurice Genevois overleed sept. 1980.

Hij schreef de welluidende inleiding in  de Franse geologisch, geografische boeken over de gebieden in Frankrijk waarvan ik veel plezier heb beleefd.

In een ingezonden brief staat dat de Joodse filosoof gelooft in antisemitisme vanuit christelijke zijde, d.w.z. dat de Joodse filosoof antichristelijk is.

Bevoordeling

Klemperer, Walter en Busch kwamen i.p.v. Feuchtwangler door de geallieerde bezetter.

Wapenstilstand 1940

Wapenstilstand delegaties 21/22-6-1940:

Frans
Hunziger, generaal
Noël, oud ambassadeur
Bergeret, Luchtmacht generaal
Leluc, vice admiraal

Duits
Keitel, Kolonel generaal, chef OKW
Jodl, état major Wehrmacht

Tolk
P. Schmidt

Plaats 
Compiègne.

Etymologie

De Dictionaire générale du Français (Ad. Hatzfeld) bevat hele lijsten afkomst woorden uit een taal.
Ook uitgebreide praefix/suffix.
(1-9-1980)

Ontsnappen

Ontsnappen aan een vagabonde bestaan kan door:

reizen en avonturen (Rimbaud),
drugs, dus imaginaire reizen (Baudelaire) en
lanterfanten (G. de Nerval).

Perronia

Ed. du Perron was een onzeglijk (ongehoorzaam, weerbarstig) kind 1899-1940. Afkomstig uit Franse adellijke familie, woonachtig in N.-Indië. Derhalve een gespleten karakter. Later bohémien te Parijs Montmartre met geld van zijn vader. Dat zou ik ook wel willen.
Maar na 1933 was hij straatarm. Hij had zo zijn voorkeuren.

Pli selon pli

De pli selon pli is een herinnering aan de optrekkende mist boven Brugge door Pierre Boulez, 22-6-1980. Dit jaar nog eens gehoord. De tekst moet o.b.v Mallarmé zijn.

Archeologica

Germanengrootheid en "er zich aan optrekken" door Gustav Kossinna. Hij was een waar expert in de oude mythologie welk leidt tot nationalisme. Maar ook Israël doet dit. In het algemeen geen bewuste falsificatie of manipulatie doch wel groeps-engagement. (18-4-1980.)

Houding

Fr.W. Foerster (*1918) richt zich tegen efficiëntie, routine en aanpassing. Te hooggestemde idealen leveren geen werkzame discussie. (Augustus / september 1979.)

Kotsen

In de etalage van Atheneum stond op 2 april 1980 een boek van een Fransman die zijn grief over de letterkunde nergens anders in Europa kwijt kon ook al doolde hij nog zo veel. Hij uitte het woord kotsen (vomir). Mij heeft dit niet aangetrokken!

Interview

Bertrand de Jouvenal interviewde Hitler op 21 maart 1936. Wellicht in Paris-Soir. Vaak zijner lieden die zich beroemen op fantasie maar deze is echt.
(LNL 2728)

Churchills volledige werk

In de vitrine van de UB, 1e verdieping, stonden op 7 mei 1980 achter glas opgesteld 24-delig banden van het volledig werk van Sir Winston Churchill, lord Spencer. Waarschijnlijk rood lederen banden met goud op snee. Het was een gift en kostbaar ook.