woensdag 29 september 2021

Kousbroeks wijdse armslag

De man had wel 'n air de toonaangevende intellectueel in Nederland te zijn: Rudy Kousbroek, het is zijn echte naam. Overleden in 2010. Ik kende hem al begin 70er uit de NRC-AH. Ook heb ik hem geschreven of hij voor de vrijdenkers een lezing wilde geven. Het zal daar zeker gepast hebben want hij was een afwijzer van de metafysica. Noem hem een realist.

Gek is dat de man altijd moest schrijven om wakker te blijven. Kan het niet in een hoofdwerk, dat standaard wordt in de Nederlandse letterkunde? Het is wel opdringerig, altijd die aandacht vragen als topintellectueel waaraan anderen zich kunnen toetsen. Waar zijn hunne reacties? Door de veelzijdigheid der onderwerpen blijft hij altijd een stap vooruit.

Het is toch wel ego bij die man geweest met gevolg een voorname plaats in de Nederlandse intellectuelenwereld. Dan lijkt hij een voorman en dat zal hijzelf zo bedoeld hebben. Van enige respons anderen uit de Parnassus heb ik dus geen weet.

Hij is wel beloond met eer maar dat komt eerder door zijn prominente uitstraling. Wie let eigenlijk wel goed op of hij niet aan het dazen is? Degenen die hem beloonden lazen hem allicht en als er een prijs uiitgereikt moet worden is hij zo gevonden. Wel een voordeel van je zelfpromotie...