dinsdag 14 september 2021

Miep Smit zonder muziek

Miep Smit was een eenzame vrouw, mijn moeder drong erop aan dat ik haar een bezoekje bracht. Met de bromfiets naar de Pijp waar ze twaalf jaar een half woninkje bezat met een pierklein keukentje.

Haar volledige naam is Wilhelmina C.A. Smit en ze is geboren te Amsterdam in 1907. Haar moeder was toen 40. Van beroep zat ze in de entertainment en speelde drums.

Ze heeft twee huwelijken gehad, de eerste oudere man van 1937-1942 en de tweede oudere van 1943-1961. Na de scheidingen was ze dus ruim twintig jaar alleenstaand. Van elke man een zoon welke beiden mijn zus Ingrid heeft gekend. Een zoon woonde nog twee jaar bij haar en verhuisde naar een zolderkamertje.

Maar eens wilde zij commensaal* in huis; waar die moest slapen is me een raadsel. Dan bleek hij een pedo te zijn, mijn moeder reageerde dat de man louter een dak boven zijn hoofd wilde hebben!

Een der zoons heeft bij ons thuis het familiedressoir (zonder opstuk) in de Louis XVI-stijl meegenomen omdat mijn moeder er vanaf wilde, een brok massief zwart hout met kasten en laden. Wie weet waar dat nog staat!

*Een in onbruik geraakte term voor een kostganger, ofwel een inwonend huurder die de maaltijden mee-eet.