dinsdag 13 augustus 2013

Norma Yvonne van Manen is koloniaal geciviliseerd

Norma komt uit een goed nest. Haar broer heeft wat met wiskunde, haar gescheiden man eveneens. Ze hecht er grote waarde aan dat goed Nederlands gesproken wordt.

Geboren in voormalig Nederlandsch Indië in 1934 verbleef ze daar tot 1951. Ze heeft dus in een jappenkamp gezeten maar daarover sprak ze met geen woord en vroeg ik er ook niet naar. Van Maleis heeft ze natuurlijk wel wat vocabulaire maar spreekt het niet.
Toen ik haar sprak op 23 juni 1982 vermeldde ze drie jaar eerder een buitengewone belevenis gehad te hebben met seksualiteit maar dat die avonturen meestal van korte duur zijn om je erna vanaf te zetten. Een saai huwelijk kan echter weer 21 jaar duren en als dit eindelijk voorbij is vraagt menig vrouw zich af waarom niet eerder! De opvoeding van de kinderen werd vroeger meer dan nu in het oog gehouden ten koste van de eigen levensvreugde. Een ware opoffering die als norm werd ervaren. Dan papte die vrijer ook nog aan met haar vriendin. Een andere man is niet opdringerig en bejegent haar met respect.

Norma's literaire ontwikkeling is niet gek. Hermann Hesse, Herman Pieter de Boer, Graham Greene als ook Agatha Christie. Zelf houdt ze van verhalen schrijven.

Wat een kleine gestalte, 1.64, daar kijk je werkelijk overheen. Redelijk figuur, bruine ogen, smalle handen. Heeft bemoeienis met die Natuurvrienden NIVON en hun logeer huizen als in Heukelum. Dat daar slaapzalen zijn en je je eigen bed moet opmaken weet ik van iemand anders. Kort haar moest van haar vrijer, ze laat het aangroeien tot de oude staat.
Haar twee kinderen hebben gestudeerd.

Somber is haar woonomgeving van Amsterdam-West. Wel een grote huiskamer maar het balcon is toch NW, doordat het uit de rooilijn springt iets van ZW, wat ik nu geen zonnige omgeving noem. In de slaapkamer een groot bed. Alom veel rommel, noem het een Indische leefwijze.

Ze houdt van lekker eten en we spraken af Italiaans te doen, een gewone zaak, fyfty/fyfty. Toch kloeg ze achteraf dat een gentleman altijd betaalt, ja ze is beschaafd opgevoed. Maar als het nu een afspraak is en zij 18 jaar op een notariskantoor geeft gewerkt weet ze toch wel wat een contract is? Dan is omgang met vriendinnen minder gecompliceerd.