woensdag 16 oktober 2019

Knottnerus en de boeken

De heer "Riep" Knottnerus was een lange en hoogst vriendelijke man met een altijd durende glimlach. Hij was werkzaam op uitleenafdeling van de Universiteitsbibliotheek en was graag-pratend maar nooit leverde hij kritiek op boeken die ik aanvroeg en dat waren toch heel wat uit de jongste Duitse tijd!
Ik heb hem toch wel aangezien voor een vrijgezel, hij had iets jongensachtig.
Maar toch vergiste ik mij, ooit bij toeval een jonge vrouw aan te spreken toen ik haar naam hoorde. Ik vroeg... en ze antwoordde de dochter te zijn van... Wat was ik verbaasd! Maar ja, wie is er nu niet gehuwd? Deze vrouw is geboren in 1964 en gehuwd in 1986.

Reinout Bina zelf is geboren in 1918 te Wisch, in de Achterhoek.  Hij is van een domineesfamilie te 's-Gravenhage welks vader predikant te Wisch. Nu weet ik dat het klopt eens mij verteld te hebben "geboren te zijn" in Isselburg, D. Dat plaatsje ken ik uit de Heimatliteratuur van het Münsterland al is het maar vanwege de twee eeuwen beroemde klokkengieterij. Maar zal ik het verkeerd verstaan hebben, hij is dus in de buurt van Isselburg geboren, aha. Waarom hij (juist tegen) mij dit zei weet ik niet meer.

Hij heeft op beste stekken te Amsterdam gewoond en is dus verhuisdriftig geweest. Dat betekent een redelijk goed in komen of wellicht familievermogen. Maar ik denk ook dat de UB zijn eerste en enige betrekking geweest is. Een mooi opstapje zo een gerenommeerde familie! Een vroegste herinnering heb ik als scholier omstreeks 1960 bij het loket van de UB geïnformeerd te hebben of ik boeken mocht inzien? Toentertijd was inschrijving aan de UvA een voorwaarde. Hij zei mij vriendelijk dat ik moest zeggen dat het voor studie is! Die hartelijke toen nog ongehuwde man kan niet anders dan Knottnerus geweest zijn!

Maar tegen zijn pensioen werd Reinout soms wel afwezig. Ik weet nog dat een studente op iets wachtte en Reinout ijverig in een fichelade begon te snuffelen. Ze zette een keel op en ras ging hij weer naar zijn plaats om haar te helpen.

Op een bijeenkomst heb ik hem nog eens gesproken, heel kort maar.
Hij is gestorven te Amsterdam in 2012.


Zie ook:

Hans Reeser d'École Nationale des Chartes