zondag 26 februari 2017

Mainzer Carneval 2017

Afgelopen vrijdagavond zag ik een aantal uren weer dit carneval, weliswaar met enige jaren onderbreking. Toch kan ik zeggen vanaf begin 80er deze show meegemaakt te hebben, na de nog prominentere Keulse. De voorzitter was de wonderwel raffelende spreker Andreas Schmitt 

Andreas Schmitt
vol  humor, die zelf zijn act als 'hoogmisdienaar' verricht met als liturgische kreet Helauf-luja! Geweldig zo een rappe manier van spreken alsmede het vermogen een stampvolle zaal te beheersen.
Zijn voorganger was Rolf Braun die ik dus wel twintig jaren gezien heb. Hoornen bril en grote uitstraling. Eerst nu zie ik zijn juiste overlijdensdatum 2006 (77) doch herinner ik me dat hij een keer vooraan zat als afgetreden president en een laudatio kreeg.

Geen garde soldaten gezien zoals in Keulen.

Er was een spreker met danig veel politiek doch herkende ik die man niet. Het was echter de vroegere Jürgen Dietz die als 'bode' in rokkostuum uit de Bondsdag onthullingen deed over politieke intriges. Zijn stem was beheerst en geknepen, in schitterend Duits. Hij overleed in 2015 (73).
Voorin de zaal zijn de gereserveerde plaatsen voor politieke functionarissen uit de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Keer op keer worden hoge mannen en voorname vrouwen het publiek voorgesteld. Veelal heb ik (de echte) kardinaal Lehmann gezien doch de grootheid is in ruste. Zijn opvolger schijnt niemand te kennen en de camera was mooi te laat hem te spotten.
De Till Dieter Brand ken ik ook nog, met zijn opmerkelijke lippenstift. Ook deze is overleden en wel drie weken geleden (78), tien dagen voor zijn verjaardag. Hij heeft de Raad van Elf dus mooi een poets gebakken nooit meer te komen en een andere redenaar te laten uitzoeken.
Hans-Peter Betz (60) als Guddi Gutenberg in Hoogduits moet ik gedeeltelijk gemist hebben. Hij treedt op voor het laatst. Alpino op.
Doch last but not least Margit Sponheimer (1943) met haar eeuwige liedje. Ze smeekte eens om cadeaux, dit stuurde ik haar maar ze heeft nooit reactie gegeven.

In elke seance wordt gedaan aan politiek en sex.
Opvallend was de herhaaldelijke afwijzing van populistische bewegingen waarbij het opnoemen van de bekende namen der acteuren niet werd geschuwd ondanks de onnodige reclame die dit veroorzaakt. Ook de naam van Wilders werd meermaals genoemd. En... natuurlijk applaus van de aanwezigen uit de geëtableerde partijen die dit wel goed moeten vinden.

Maar ook sex:
"Heeft een vrouw bij een datingwebsite een geliefde besteld, komt er een robot opdraven. Als ze naar bed gaan blijkt de robot al te snurken."