maandag 25 november 2013

Zigeuner Zoni Weisz spreekt op 27 januari 2011 de Duitse Bondsdag toe

Hyves Polinco 28 jan 2011, 00:43
 
"Wij zijn Europeeërs, wij willen gelijke rechten!"

Zoni Weisz krijgt van de in zwart geklede bondsdagafgevaardigden een staande ovatie.

Video Redevoeringen voorafgaand die van de voorzitter van de Bondsdag in de Duitse taal.

Voor vijf jaren ontving hij van de Bondsdag een bouquet waarbij hij twijfelde dit te aanvaarden. Nu heeft hij voor deze uitnodiging geen bezwaar.

Zijn gehele familie is op 16 mei 1944 afgevoerd, met behulp van de Nederlandse politie, daaraan fijntjes toegevoegd. Op het perron geeft een organisator hem een wenk bij een afgesproken signaal weg te hollen, wat hij daadwerkelijk doet. Hij kan onderduiken bij boeren.
Hoort nog de stem van zijn vader zich zorg maken om de kinderen.

Werkzaam vanaf 1958 in de bloemenhandel, bouquetten voor het Koninklijk Huis. Geridderd tot officier Oranje Nassau. Internationale handel.

Het enige transport vanaf Westerbork gefilmd is betreft dat van zigeuners. Hierbij is de foto gemaakt van een meisje met hoofddoek tussen de deuren dat jarenlang werd aangezien voor een jodin en symbool werd van Jodenvervolging. Echter ontdekte de journalist Aad Wagenaar dat het kind een zigeunerin is met de naam Settela Steinbach! Die hoofddoek blijkt uit schaamte te zijn geschoren.

Het (potsierlijke, miljoenen gekost hebbende) monument te Berlijn is exclusief voor Joden, stelt hij met verbittering. Soms snikt hij.

Hij gebruikt de termen holocaust en sjoa. Spreekt goed Duits maar soms door nervositeit de casus wat slordig.

Een eind verderop sprak de president van de Bondsrepubliek Christian Wulff.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten