maandag 25 november 2013

Kaiser-Wilhelm-Instituten (KWI)

Hyves Polinco 11 jan 2011, 15:39
 
De Kaiser-Wilhelm-Institute (KWI) werden op 11-1-1911 opgericht omdat de Koning-Keizerlijke Hoogheid de wetenschap wilde dienen. Omgekeerd kreeg de vorst er een historisch fabelachtige kennis en inzicht voor terug.
Het betreft grondslagenonderzoek, fundamenteel. De Duitse wetenschappers waren toonaangevend in de wereld, wat menig nationalistisch politicus een gevoel gaf van onoverwinnelijkheid. Is wetenschap nu internationaal met behulp van alle moderne communicatiemiddelen.

De eerste directeur was Otto Hahn, als chemicus vermeld doch hij is niet minder natuurkundig als door hem in 1938 de kernsplijting wordt ontdekt. De Amerikanen hebben dit uitgebouwd tot hun bommetje. Sprak men in Duitsland als laatste hoop over de nieuwe wapens, het is er niet van gekomen.

Maar 1933 is een fataal jaar voor de Joodse geleerden, ze werden het desbetreffende instituut uitgeflikkerd, onder wie de vermaarde Frits Haber.

Het moet tot 1997 duren dat een langdurig onderzoek de ernstige punten uit het verleden van het instituut opstelt en de hoogste man Scham und Schuld bekent. Tot 2005 heeft het grootschalige onderzoek geduurd.

Altijd een precair onderwerp of je als wetenschapper moet/mag meewerken aan de ontwikkeling van oorlogswapens, althans de basis ervoor leggen. Archimedes van de beroemde proef was eveneens ontwerper van tuig, het Amerikaanse (geheime) instituut dat de atoombom ontwikkelde en vervaardigde wel een van de beroemdste, nu, als je weet dat kennis over het eigenlijke doel, de bom, het personeel werd onthouden! Daar zeker geen schuldbekentenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten