dinsdag 26 november 2013

Een NSB volgeling is heus niet zo onaardig

Hyves Polinco 30 jun, 15:37
 
Zeker zeg ik niet "NSB'er", dat is zo'n beladen term maar "hij die verbonden is geweest aan zo 'n vooroorlogse partij". Na de Bevrijding waren ze uitgeteld en werden ze op z'n welgeteld 150.000en met gezin en al opgesloten in 1000 kampen die veelal geleid werden door amateurs met een hevige anti-Duitse - en antifascistische gezindheid. Eenmaal terug in de nieuwe democratische maatschappij lieten ze beslist niets los over hun verleden.

Dat de zeg gewone mensen heus niet zo neerkeken op die partijmensen is klaar aangezien er zovele zijn die noch Duits noch anti-Duits zijn en dergelijk geldt ook voor NSB. Denk aan dezer tijden met crisis, echt democratisch gejuich heb je niet maar de democratie wegwensen doet men ook weer niet.

De gezinnen in Kampen hebben per kamp verschillend geleden, er waren strenge met mishandeling en goede waar de gedetineerden soms de stad in mochten om iets persoonlijks te regelen. In totaal stierven 1000 op natuurlijke wijze, dat is dan in een paar jaar kampbestaan.

In de 70er schreef Van der Vaart Smit (ex-NSB, bestuursfunctie onderwijsspecialist) een boek getiteld Kamptoestanden en bracht vreselijke dingen aan het daglicht. Toen ik dit boek had besteld bij Scheltema, alsdan gezeten in een vrijstaand pand aan het Spui, maakte de verkoper een smalende opmerking. Dit is op zich al een reden tot onstlag op staande voet, zoiets mag hij nooit in zijn werk doen, hij is een deel van de zakenwereld en dient hierin correct te handelen en zelfs de klant te binden, het is ook de eerste en enige keer dat ik commentaar kreeg bij aankoop van een boek.

Het is jaren later dat reageerde de jurist de Joodse prof Belinfante het in voornoemde kampen heus niet zo erg geweest te zijn. Dus best wel goed.

NSB'er werd vroeger niet altijd gemeden!

Het Parool 29-6-2013
Lijst van interneringskampen voor collaborateurs in Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten