vrijdag 13 april 2018

Aletta Hulst zo bescheiden en veel te goed

Letty J. Hulst ontmoette ik voor het eerst in juli 1970 te Haarlem-Noord t.h.v. G. Kleyn. Zij bezat een ruime en zonnige kamer. Zij was werkzaam te Amstelveen.

Letty is geboren op 15 juli 1940 maar oogde veel jonger als ongehuwde vrouw. Ze is 1.68 groot, is slank heeft donkerblond haar en blauwe ogen. Ze bezit het diploma H.B.S. A. en heeft de Sociale Academie doorlopen. Eigenlijk is die VHMO te groot hiervoor. Ze werkt bij de looncontroledienst. Niet zoveel ambitie voor promotie aangezien ze geen leidinggevende instelling heeft.

Niet lang hierna wordt meneer Kleyn iets hormonaal en gaat Letty stalken. Zij vond het best leuk aantrekkelijk gevonden te worden maar gezellig wonen wordt het dan weer niet.

Letty verhuist in 1973 naar Amstelveen, een flat die wat verwaarloosd was met een naargeestige badcel. Alleen de naam van de straat is prachtig. Het laatst zag ik haar op 27 februari 1980 in bus 67 naar Amstelveen.

Dan vertrekt ze in 1980 wederom, nu naar Haarlem-Zuid op de hoogste verdieping van een formidabel en massief flatgebouw. Ondanks dat zij daar vele jaren gewoond heeft raak ik in de 90er haar spoor bijster.

Letty's beschaving is hoog, ze spreekt zacht, bedachtzaam en is rationeel ingesteld. Netjes gekleed maar nooit opvallend of fleurig. Zo stil het water schijnt kan ze diepe gronden hebben door wel eens in de late avond met hoge snelheid in haar auto te toeren. Een soort afreageren vermoed ik wel.

Zij is de dochter van de Ned. Herv. oudtestamenticus prof. Dr. Alexander Reinard Hulst, geboren 25-1-1910 te Baflo,  van de theologische faculteit te Utrecht over een periode van dertig jaar, overleden te Baarn 15-11-1978 op 68-jarige leeftijd en begraven aldaar. Haar moeder Rinske van der Meij, geboren 24-6-1916 te Leeuwarden, overleden 10-7-2008 en begraven te Baarn.

 

Een zijner zonen is Ned. Herv. predikant.

Het is eind 90er dat ik in een der geschriften van de R.K. Professor magister dr. J. P. M. van der Ploeg O. P. (1909-2004), eveneens oudtestamenticus, gelezen heb over een oecumenische Bijbelvertaling i.s.m. prof. Hulst e.a. maar welke op niets uitliep wegens voortdurende geschillen. Van der Ploeg zei dat een samenwerking niet mogelijk bleek maar dat een hogere instantie de keuze moest maken; echter zie ik dit nog niet gebeuren. Spijtig dat ik Letty deze anekdote niet heb kunnen vertellen.

In de omgang met 'n man is ze terughoudend. Hij blijft op intellectualistisch niveau. Toch heeft zij heel wat vrienden en vertelde ze mij over een talenkundige te Haarlem. Dan scheidden onze wegen.


Jos Heitmann
email8 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal.

  Jammer dat mensen bij het klimmen der jaren hen die eens goede vrienden waren elkaar uit het oog verliezen; zelfs mooie herinneringen vergaan die niet meer zijn dan “blaren ritselend langs de zoom van oude wouden”.
  Echter bij jou toch blijkbaar niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet hoe het kan maar soms woordelijk kan ik herinneringen hebben.
   Zelfs de manier van uitspraak, een houding, een gezicht.

   Verwijderen
 2. Maar je kunt toch niet over iemand schrijven die nog in leven is zonder goedkeuring. Dat is privacyschending echt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zou Letty nu 77 zijn, kan, als haar Friese moeder maar liefst 92 geworden is.

   Verwijderen
  2. dAAR BEN IK HET ROEREND MEE EENS.

   Verwijderen
 3. WAT MOETEN WIJ TOCH MET DIT SOORT VERVELENDE VERHALEN. ALS IK EENS EEN BOEKJE OVER JOU ZOU OPENDOEN, MAN MAN, HET ZOUDEN DRIE DELEN WORDEN.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 41 jaar eerder geboren dan ik. Zelfde maand en dag. Ook plezant om te lezen de naam van de moeder van Letty. Het nachtelijk hard rijden vind ik een leuk weetje, als in, het idee dat een vrouwelijke rijder dit als hobby kan hebben. Regelmatig hoor ik 's nachts pijlsnel een auto voorbij rijden, wanneer ik in Utrecht logeer. Had haar vader een zoon die niet volledig bloedverwant is van Letty? Lees ik dat nu goed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooie reactie.
   Je laatste zin begrijp ik niet, gewoon een zoon vaders dus Letty’s broer, verder niets aan de hand dan dat deze N.H. predikant was.

   Verwijderen