vrijdag 7 oktober 2016

Nationale Nederlanden joeg en jaagt op Delta Lloyd

De Nationale Nederlanden heeft op 5 oktober 2016 een bod gedaan op de aandelen van Delta Lloyd. 

Delta Lloyd zelf is in 1967 ontstaan uit de fusie tussen Amstleven (Keizersgracht/Nieuwe Spiegelstraat) en De Hollandsche Sociëteit (Herengracht, in de bocht) (de oudste zelfstandige Hollandse verzekeringsmaatschappij), waar in 1969 Nedlloyd (Amsterdam West) zich bijvoegde. Op de kaart liggen de drie vestigingen als op de punten van 'n driehoek. Maar het hield niet op, de Engelsen van de Commercial Union zochten in 1973 voet aan Europese wal en aasden op Delta Lloyd. Ze hadden geld te over en deden een ruim bod, het personeel was blij. Hierop reageerde de baas van de Nationale Nederlanden met een opslagbod, ik zie zijn smoel nog op de tv, "Dit kunnen wij ook", smuilde hij. Het personeel was verschrikt, wat gaat er gebeuren, zijn we op het Waterlooplein? Mevrouw Swildens uit Amstelveen sprak zelfs over bloedgeld, met de RvB en directie in de zaal! Dan komt het onverwachte, hetgeen werkelijk niemand had bevroed: de Engelsen verhoogden hun bod, hetwelk door Delta Lloyd onmiddellijk werd geaccepteerd.
De vestiging was officieel aan de Herengracht maar de personeelsingang was aan de Reguliersdwarsstraat.

Wat zit hier nu achter?
Dat hoorden we eerst tijdens diverse personeelsvergaderingen, de mensen waren dagelijks geïnteresseerd in het wel en wee van hun bedrijf. De Nationale Nederlanden bezat namelijk... een  percentage van een tiental of meer aandelen in Delta Lloyd en kon zo een lekker winstje maken. Het personeel was ontzet, hun levensbelang wordt als bij handelaren op de vlooienmarkt versjacherd.
Een tijd later, ik schat 1975, kreeg het gehele personeel een bonus van de Commercial Union om de gemoederen te sussen, zowat duizend gulden per persoon.

In 1965 heb ik nog gesolliciteerd bij de NN voor programmeur de afdeling automatisering.
Delta Lloyd zit al jaren in de hoog- en laagbouw aan de Spaklerweg 4 te Amsterdam.

Lees ook: 

Voorschriften [als Arbeidsovereenkomst] voor Kantoorklerken aan de Hollandsche Societeit te Amsterdam omstreeks 1850

 

 

 

 

2 opmerkingen:

  1. Maar dan is het toch gebeurd: Delta Lloyd gaat op in het Nationale Nederlanden concern. De overname kost 2½ mia. 1000 of 2000 ontslagen zullen een kostenbesparing opleveren van 125 mio/jr. De naam Lloyd verdwijnt aldus voorgoed.

    BeantwoordenVerwijderen