woensdag 6 mei 2015

Antipaapse rel in Heerlen 1944

Niet een verzetsblad maar een in de bezettingstijd regulier orgaan dat de kerk in de smiezen hield. Het had een kattebelletje in handen gekregen dat de toewijzing van vrijbankvleesch met voorrang naar kloosterlingen gaat, op basis van vriendjespolitiek in het bureau van de Toewijzingscommissie.

Ons verzetsblad juicht met ingehouden adem dat het zo wel erg gemakkelijk wordt te spioneren zonder er zelf iets voor te doen. Niet dagelijks wordt de inhoud van interne memo's openbaar zodat je kan spreken over een gelukstreffer voor een lekker openbaar schandaal.

In het katholieke milieu is altijd onderling een handel zoals in later jaren zal blijken dat gemeentebesturen opdrachten van openbare werken liever aan plaatselijke aannemers toewijzen waarmede concurrentie wordt uitgesloten.

Kloosterkerk Heerlen


De N.S.B. werkt met vriendjes, hun bevoordeelde burgemeesters hebben een danige opslag van hun salaris gekregen zodat collaboratie wel erg aantrekkelijk wordt. Als zelfs de Boerenbond (ik was eens in hun winkel te Groesbeek) wordt verboden en de kas in beslag genomen durf je te veronderstellen dat zo een geldpot spoedig uit het zicht zal verdwijnen. Het is eigenlijk strijdig met de propaganda van het Nationaal-Socialisme maar het vigeert toch: de een vette baantjes en de ander vette kaantjes!


De Baantjes en de Kaantjes. (februari 1944). De Stem. Voor God, Koningin en Vaderland. 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten