donderdag 29 augustus 2013

Een spontaan Volksdebat op het Van der Helstplein te Amsterdam

Het kan zijn dat zulks geschiedde ter navolging van een opgekomen gebruik in Amerika is maar ook hier heeft een debat midden op straat plaatsgevonden. Bij uitstek geschikt is het Van der Helstplein te Amsterdam vlak naast de haringman Bep Sprong; ik vermoed n.a.v. de Hongaarse Opstand in 1956 of de Sinaï-Oorlog. Doch beide gebeurtenissen zijn in oktober en dan is het wel fris voor stilstaan op straat.
Het was een dikke kring van mensen, de binnensten voerden het gesprek met elkaar.
Klein als we waren glipten we onder de armen door en kwamen vooraan om met grote ogen de driftig discussierende mannen te aanschouwen. Ik herinner me een vrij jonge man in wit overhemd wiens gelaat rood aangelopen is en met krachtige stem beweert: "Niet de kleine landen zijn de schuld, het zijn juist de grootmachten die de kleine manipuleren!"

Wat een waarheid als een bonte koe, het is als levensprincipe altijd mij bij gebleven, de Engelse verdeel en heers-politiek, de Amerikaanse political containment en de Amerikaanse-Sovjet-Russische wedijver in de ruimtevaart. Steeds meer speelt EU een nieuwe rol en zal geen haar beter worden.

1 opmerking:

  1. Bep Sprong (1908-1986) uit de Oud-Zuidbuurt hertrouwde in 1968 met de jonge vrouw Yvonne Lippens (geb. 1945) uit de Poggenbeekstraat, hetgeen als een verbazing werd ervaren. Bep was een ouderwetse haringman die altijd hartelijk kon spreken met zijn klanten die naast de heerlijke haring ook daarvoor terug kwamen!

    BeantwoordenVerwijderen