zondag 21 juli 2013

Bauke Reitsma met losse Handjes in Rusland

Eenmaal thuis legde ze haar hoofd in de handen. Wat te doen? Met een trauma doorgaan of alles opbiechten? We gaan in de tijd terug naar oktober 1973.

Rachilde Valette
Ze besloot haar ouders, hevig snikkend later, het gehele verhaal te vertellen dat een reisgenoot Bauke Reitsma net als zij op weg naar Rusland haar heeft versierd met mooie praatjes; het onbevangen meisje liet zich ongewapend gaan. Haar ouders moeten de affaire hebben geaccepteerd als een misstap maar toch beseffend dat er geen weg terug is. Ze is immers een volwassen vrouw geworden! Maar hoe, vroeger ging het ook niet altijd even netjes. De Franse Rachilde (Valette) schreef in de bosjes te zijn ontmaagd maar dit boek heb ik niet meer.


Het verhaal is echter nog niet af. In Amsterdam zocht hij wederom contact en sprak over mijn  minnares. Ik heb de brief gezien, had hij geen poëtischer woordje kunnen vinden? De inmiddels volwassen vrouw refuseerde. Waarop hij in oktober 1973 haar een scheldbrief stuurt met als aanhef "De Saunamadame". Vreselijk wat een apert egoïsme, hij had beter kunnen doorreizen naar Goelag?

Ver weg van de woonstede is altijd en eeuwig de mogelijkheid tot losbandigheid. Bordelen zijn daarvoor uitermate geschikt. Daarom waren de vermogende heertjes nooit thuis maar de achtergebleven vrouw kreeg natuurlijk bezoek van een piano-, zang- of schildersleraar. Zo is de discretie behouden en verzekerd. Als prins Bernhard met een vrouw het hotel inwandelde was het personeel te voor geïnstrueerd niet te kijken. Vóór hem was prins Maurits altijd weg van huis, legeroefeningen waren de smoes. Buiten- en landhuisjes worden niet voor niets gebouwd! De badplaatsen aan de Riviera, de adel kwam daar voor vertier en versier. Maar het verschil is dat beide partners weten waarom het gaat, ook bij hen die naar het Filmfestival te Cannes om voor het terras te gaan flaneren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten