vrijdag 11 oktober 2019

Johanna Derkina Boerma in de Boerhaavekliniek te Amsterdam 1943

De verloskundige bij mijn geboorte op 27 april 1943 in de Boerhaavekliniek te Amsterdam was Johanna Derkina Boerma, geboren op 2 september 1915 te Beerta, Gr. Zij had een moeder die eveneens vroedvrouw was met een Duitstalige naam, Zij woonde intern in de kliniek aan de Teniersstraat 1 van 3-8-1942 tot 3-5-1945 toen de Duitse kliniekleiding vertrok.


Boerma, Johanna Derkina, verloskundige, foto van 4-4-1944


Een aanmerkinkje valt haar wel te maken meer aandacht te hebben gehad voor de grootste brand te Amsterdam op het Carltonhotel sedert het stadhuis in 1652 en 1762, namelijk op 27 april 1943, hetgeen alle personeel eerder naar de zolderverdieping bleef trekken om het helse vuur op afstand te bewonderen. Maar gelukkig is er niets erg gebeurd; ik kwam ter wereld als een kerngezonde baby.

Zij ging later wonen te Purmerend waarna haar spoor bijster. Haar overlijdensdatum is niet bekend.



Lees ook:

De Boerhaavekliniek te Amsterdam in Tijd van de Oorlog en Bezetting

Halifax stort neer achter Carlton Hotel op dinsdag 27 april 1943 en de Zomertijdsregeling 1940-1945

 














1 opmerking:

  1. In Focus, een nachtelijk radioprogramma, was een aflevering over verpleegsters die aan het Oostfront gingen werken. Ze werden als fout bestempeld. Tja, een jonkie met haar afstudeerscriptie zal eventjes werkenden mensen als fout bestempelen...

    Ik vind de titel misleidend, werken als verpleegster bij wie dan ook staat boven goed of fout.
    In het tweede uur hadden de verpleegsters notabene geallieerden, verzetslui en Duitsers in een ziekenhuis. Ze zegt dat de ambtseed haar verplichtte allen te helpen.
    Wie pro-Duits is was dit al maar hoeft niet echt ideologisch gevormd te zijn. Indien wel weet ik het ook niet zo.
    Mensen die voor de Duitse bezetter werkten, zaken leverden of verkochten zijn evenmin fout, noch collaborateur.
    Het land was toch onder Duitse bezetting dus alles was Duits. Je kon aan contact met de Duitsers niet ontkomen. Zakelijk is geen collabo.
    De Bijzondere Rechtspleging heeft wel scherp onderscheiden waar de collaboratie begint.

    Toch heb ik in de 60er wel eens op de z/w Tv een arts horen beweren dat hij eerst gewonde Nederlanders, dan Duitsers heeft geholpen, het was de tijd dat men nog fel was.

    BeantwoordenVerwijderen