dinsdag 1 december 2015

Er bestonden geen Duitsers en ze zullen ook nooit bestaan

Een soortgelijke kreet bezigde Dr. P.C. Paardekoper al met zijn Er zijn geen Belgen. Maar dat is lang geleden, de Belgen zijn er nog als staat, de Vlamingen en Walen hebben iets meer zeggenschap gekregen. Maar in Europees verband heeft dit geen waarde meer, elke entiteit wordt stelselmatig vernietigd.

Ik moest hier onwillekeurig aan denken als ik lees hoe de Mediavist Johannes Fried het gehele Duitse volk in zijn boek uit 1994 onderuit haalt. Er zijn geen Duitsers want die zijn er nooit geweest. Vanaf de beroemde Volksverhuizing zijn er zekere groepen multicultureel bij elkaar gekomen die in een gebied tussen Rijn, Donau en Oder gezeten waren. Stammen met nu nog bekende namen. Eerst onder de Ottonen en Staufen begint er iets te komen van een een bovengeordend bestuur hetgeen als het Heilige Roomse Rijk (later de toevoeging "der Duitsen natie") de geschiedenis ingaat. De naam Duits is een Italiaans woord wat niet-Latijnse taal betekent. Dus zeker nog geen volk, de stamverwantschap was nog bestaand maar later een politiek verbond. De universiteiten gaven al een scheiding tussen Duitsers en Fransen. De mythevorming begint tot de afstamming van Germanen als Tacitus ontdekt wordt en een fictieve Teuton. Maar het was Tacitus geheel niet te doen om Germanen als volk te benoemen.
De 19e eeuwers hebben bijgedragen aan een Duitsgevoel met Nibelungenlied en dat Germanen Duits zijn. Eerst met de nationaalstaat vanaf 1871 is Duits waar geworden.

De toekomst is een herhaling van vroeger, nog meer menging maar wat dit zal opleveren is onzeker.

Ik geloof dat dit nu kost is die de kids op een college moet leren. Het was anders, wij op school kregen les van de geschiedenisleraar G.J. Rooijmans met zijn boeken getiteld Onze Nederlandse Stam en Staat (eind 30er), zelf een leerling van prof. Pieter Geyl en navolger van prof. G. Gorris S.J. en W.J.F. Nuyens. Het principieel katholieke is manifest. Doch is het christendom in oorsprong ook nooit Duits geweest!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten