maandag 13 juli 2015

Helikopters die de tuinstad oorpijn geven

Vanaf mei 1995, dus ruim twintig jaar, vliegt de gele traumaheli boven Buitenveldert. Je hoort het apparaat vanwege de echo op de muren aankomen van alle kanten, je ziet hem met een grote bocht naar of van de startplaats draaien en je hoort de knetterende wieken nog of al van verre. Ik weet nog dat op een raadsvergadering te Zuid buurtbewoners aan de Amstelveenseweg voorzien van advocaat hevig protesteerden maar dat de voorzitter hen bevool zich te verwijderen. Toch is de helikopter er gekomen en doet volgens publicatie goed werk ernstige verwonde mensen allersnelst naar de IC te brengen. Eenmaal was er een droevig bericht dat de VU een voorkeurspositie inneemt vette pati├źnten te krijgen terwijl andere ziekenhuizen het met minder moeten doen. Elke IC-er is goud waard voor de inkomsten van het ziekenhuisbedrijf, denkt het management.Elke keer de traumaheli, elk keer kijken want het is een spektakel. Alleen kan hij ook in de nacht vliegen, de bewoners van de Boelelaan hebben daar extra hinder van.

Doch is er meer: ook de politie heeft een blauwe helikopter voor observatie van de grondgebeurtenhissen, in de nacht voorzien van schijnwerper. Deze is al meermaals zij het niet zo goed te zien dan wel te horen geweest! Dat was op de nacht van 11 juni 2015 toen er een grote politie-inzet was in de omgeving van bureau Van Leijenberghlaan. Snellende agenten met zaklantaarn, agenten per fiets en diverse politieauto's die strategische kruispunten bezetten. De bosjes werden beschenen of er zich niemand in verstopt heeft. Maar het fraaie was de heli boven het Gijsbrecht van Aemstelpark die geheel Buitenveldert uit de slaap hield, een hangen in de lucht als een bliksemstralend onweder.

Eerder op klaarlichte dag, de 30e juli 2011, hing een paar uur een heli boven het Beatrixpark om rivaliserende motorbendes te schaduwen. Er zijn met de grondtroepen vele leden gearresteerd, messen in beslag genomen en de volgende morgen werd een vuurwapen weggegooid in een tuin gevonden. Toch vond het slagveld plaats op het Scheldeplein en -straat, de heli zal vanaf zijn vaste luchtplaats niettemin een goed uitzicht gehad hebben.

Bij de nachtelijke liquidatie op 7 februari 2015 in Bertelmanwest waren de talloze sirenes te horen doch was er geen heli.

Misschen dat eerdaags een drone kan worden ingezet voor het beloeren van de grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten