Dat onverlaten mederwerkers van 'n Ambulance aanvallen is n.m.m een gevolg van hun zotte kledij, veel geel dat agressie opwekt.
Donkerblauw is de formele en ontzagwekkende kleur.
En pet.
Literair-humoristisch en journalistiek weblog. De spionerende blik heeft hartstochtelijke aandacht voor zaken die de ander niet of nauwelijks ziet, hij waagt het zelfs indiscreet te worden en duistere aangelegenheden aan het daglicht te brengen tot verheldering van inzicht.
Dat onverlaten mederwerkers van 'n Ambulance aanvallen is n.m.m een gevolg van hun zotte kledij, veel geel dat agressie opwekt.
Donkerblauw is de formele en ontzagwekkende kleur.
En pet.
Petrus (Caspar Alphons Ferdinand) Joren woonde in de Willem Passtoorsstraat te Amsterdam op loopafstand van mijn adres. We zijn veel met elkaar omgegaan al is het maar dat we op dezelfde school zaten, zij het hij op de Cornelis en ik de Franciscus.
Grootvader heeft daar ook gewoond.
Merkwaardig dat ik alleen zijn moeder Anna Maria Smid, geb. 1917 heb gezien. Deze naam stond ook alleen op de deur. Zij kwam uit een gezin van 7 kinderen. De vrouw huwde Petrus A. Joren in 1942 en scheidde in 1946. In de tussentijd werd Peter geboren op 4 mei 1943. Eerst in maart 1950 kwam ze met Peter te wonen hier. Zij overleed in 1978.
Als gescheiden vrouw moet je het hoofd boven water houden. Ze verrichtte schoonmaakwerkzaamheden aan voornoemde scholen. Peter en ik gingen eens kijken en spraken haar. Ik vroeg haar of het niet vies is met die wc's? De antwoordde dat je je handen ook goed schoon kunt maken.
Zijn oudste tante Maria E. (geb, 1913) woonde achter ze aan de Lutmastraat, ze huwde ook in de Bezetting. Ze had een afwijkende politieke opvatting.
Peter huwde in 1968 en naar mijn herinnering was hij woonachtig te Wormer.
Peter was zo'n 1m65-1m70 en had dikke lippen.
Eens wandelden we langs de wallekant van de Amstel. Ik bekende na de school niet meer naar de kerk te willen dus van het geloof af te gaan. Peter verklapte dit aan mijn zusje maar verder gevolgen waren er niet. Je zat op RK-scholen en dan moet je wel voorzichtig zijn.
Vere jaren geleden belde hier een man in wie ik iets herkende als Peter. Hij stelde zich niet voor maar vroeg naar een naam van buren, toevallig overkant en dit blok. Had hij dit van de naambordjes gelezen? Ik kon verder niets zeggen en dat was dan alles. Wellicht heeft hij onverschilligheid bespeurd? Ik weet het niet maar dan was hij wel weg en voorgoed. Als hij zich wat soepeler zich had opgesteld hadden we misschien een ontmoeting gehad om herinneringen op te halen. Mooi dus niet.
In 2025, vermoedelijk in mei, komen de archieven vrij van de WOII .
"Dan moeten er boeken herschreven worden", aldus een medewerker van NIOD/KNAW op 12 oktober 2021.
Joseph Corstjens (*1908) woonde aan de Karel du Jardinstraat 1III - een Roomskatholieke familie verbonden aan de Vredeskerk.
Karel du Jardinstraat 1 |
Moeder Maria Smies kwam bij ons over huis. Als om 12 uur op de KRO het Angelus gebeden werd ging zij innig bidden maar mijn moeder vertrouwde deze devotie niet, ze vond het maar aanstellerij om te testen hoe zij over het geloof dacht. Welnu, mijn moeder is van Nederlands Hervormden huize (alleen een doop maar) en had zonder kerks te zijn welzeker diep gevoel voor de mystiek van het geloof.
De verdienste, als je het zo noemen mag, was dat moeder Smies jaren gebeden heeft dat haar man zich zou bekeren. Uiteindelijk is dit gelukt maar hoe kijken we daar nu tegenaan?
Zij had vier zonen en twee dochters van wie Trees vanaf 1952 beviend was met mijn zusje Hanny. Ze kenden elkaar van de Vredesschool. Ik heb die Trees vaak gezien. Zou zij belangstelling voor mij hebben gehad? Ik elk geval heb ik nimmer toegebeten. Huwelijk, een horror!
Trees huwde een jodenjongen Isser Weinberg van beroep fotograaf (met potserigerwijs de toestellen op zijn buik) en emigreerde met hem in 1978 naar Israël Petsch Tikva. Op latere leeftijd werd Trees dement.
De jongste dochter huwde haar buurjongen Pieter de Bakker.
Pieter (Johannes Augustinus) de Bakker was mijn schoolgenoot van de St-Franciscusschool a/d Van Hilligaertstraat. Hij is eind 1943 geboren aan de Ceintuurbaan. Ik herinner me hem als een vriendelijke en zachte jongen.
Hij woonde aan het Cornelis Troostplein 17huis en komt uit een gezin van vijf kinderen.
Cornelis Troostplein 17huis |
Zijn vader, Augustinus de Bakker, is geboren te Amsterdam in 1911 en leefde tot in 1981. Hij was van beroep stoffeerder. Diens ouders kwamen oorspronkelijk uit Zeeuws-Vlaanderen. Alle kinderen aan voornoemde school kwamen uit arbeidersgezinnen, dit i.t.t. de schique school St.-Theodorusschool aan de Roerstraat te Amsterdam (het betere schoolpubliek uit Rivierenbuurt).
Voor mijn herinnering opmerkelijk is dat hij in 1969 huwde met Maria T. Corstjens, zowat een buurmeisje aan de Karel Du Jardinstraat, de familie die wij kenden van hun dochter Trees. Een buurmeisje trouwen vind ik altijd maar gemakszuchtig want veel meer van het leven heb je dan niet leren kennen.